Política

Enfrontament PSC-PSOE

Patxi López, Armengol i Iceta defensen mantenir els ponts entre PSOE i PSC 

El diputat socialista i expresident del Congrés Patxi López; la presidenta balear, Francina Armengol, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, han defensat aquest dissabte a Barcelona mantenir els ponts entre el PSOE i els socialistes catalans i han rebutjat la hipòtesi d'una ruptura. 

Abans que Iceta viatgi aquest pròxim dilluns a Madrid per reunir-se amb el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, amb qui haurà d'analitzar les relacions entre els dos partits, López i Armengol s'han desmarcat de les veus que suggereixen trencar amb el PSC després que desacatés la decisió d'abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy i es mantingués en el ‘no'. 

En una taula rodona per abordar la reforma federal a Espanya, en el marc de la II Convenció Federalista organitzada per la Fundació Rafael Campalans, vinculada al PSC, López ha assegurat: “No entenc el PSOE sense el PSC. Hauríem de treballar tots en aquesta direcció. No em sembla lògic que defensem un model de país que després no volem aplicar dins de la nostra vida orgànica”. Quan un dels assistents li ha preguntat si no s'hauria de “federalitzar” el PSOE, López ha contestat: “Ho som en la nomenclatura, però potser hem d'avançar una mica més en això”.

Encara més contundent ha sonat la presidenta balear, la socialista Francina Armengol, que ha alertat al PSOE que seria “un error profund” trencar amb el PSC. Armengol ha constatat que el PSOE es troba en una “situació absolutament interina”, amb una gestora que “està decidint qüestions que no li toquen” i que “l'única cosa que ha de fer” és “convocar el congrés ordinari de la forma més ràpida possible”.

“Ja no hi ha cap excusa per no convocar el congrés ordinari”, ha dit Armengol, que ha reclamat que “el militant tingui la paraula d'una vegada per sempre al PSOE”. Armengol ha dit compartir el “diagnòstic” exposat per Iceta en un article publicat avui a El País, en el que alerta al PSOE que si “deixés de banda” als socialistes catalans estaria oferint un “gran triomf” als independentistes.

Iceta crida als socialistes a no ser “presoners d'una dinàmica negativa i de confrontació” en la que s'han vist sumits en els últims mesos, de manera que tenen dues opcions: seguir aprofundint en la seva “divisió” i en la “sendera del fracàs” o començar a restaurar la seva “cohesió i unitat internes”.

“Deixar-nos de banda, allunyar-nos de la possibilitat de compartir el projecte col·lectiu del socialisme espanyol, seria un gran triomf de l'imaginari independentista que tant mal està fent a la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya. Sobretot si la raó és haver optat per votar en contra de la investidura dels quals amb el seu immobilisme, el seu entossudiment i la seva falta d'habilitat han avivat fins al límit la tensió territorial, errors els principals perjudicats dels quals som els catalans que no volem trencar amb la resta d'Espanya”, argumenta.

Ja en la clausura de la II Convenció Federalista, Iceta s'ha dirigit al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per advertir-lo de què “no té dret a deixar als catalans sense veu allà on es discuteixen els problemes”, de manera que l'ha instat a acudir a la cimera de presidents autonòmics que preveu convocar el Govern de Mariano Rajoy per abordar la reforma del sistema de finançament.

De la seva banda, l'exvicepresident de la Comissió Europea i exlíder del PSOE, Joaquín Almunia, ha alertat que l'instrument del referèndum pot convertir-se a vegades en un “regal” per als “populismes” i la “demagògia”. Els referèndums, ha dit, “són necessaris” per aprovar una Constitució o un Estatut d'Autonomia, “però un referèndum sobre per on bufarà el vent demà, no”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona