Política

El pacte de govern valencià es consolida

Ximo Puig i Mónica Oltra firmen amb el líder de Podem la renovació de l'Acord del Botànic que centrarà les seues polítiques en la transformació del model productiu

En el mateix escenari que va donar nom al pacte que va fer possible el juny del 2015 el canvi polític a la Generalitat Valenciana, els líders del PSPV, Ximo Puig; Compromís, Mónica Oltra, i Podem, Antonio Montiel, van firmar ahir la renovació del denominat Acord del Botànic. Vint mesos després d'aquella primera rúbrica i en un ambient molt més relaxat i allunyat de la desconfiança, tots tres van coincidir a assenyalar “la satisfacció” per haver pogut complir les principals mesures del document original, que tenia entre els seus cinc eixos principals “el rescat de les persones i governar per a les persones”. “Si em demanen de què em sent més orgullós d'aquest període, diria que de les polítiques socials”, va expressar el president de Generalitat.

Això no obstant, i en la línia de totes les seues declaracions, Puig no va caure en el discurs d'autocomplaença –sí que va subratllar la recuperació d'alguns indicadors econòmics– i va recordar que “queden moltes qüestions pendents”. Així mateix, el cap del Consell va lamentar que la recuperació i la transformació del país no puguen dur-se a terme a un ritme més accelerat, i una vegada més va criticar “la hipoteca reputacional heretada” de la gestió del Partit popular. En aquest sentit, la vicepresidenta va destacar que el nou executiu ha aconseguit dotar les institucions públiques “d'estabilitat, transparència i bon govern, i posar les persones al centre de la política”.

Respecte de les possibles discrepàncies entre els firmants de l'Acord del Botànic, Oltra va ser força clara: “El pacte és a prova de bomba” malgrat “gestionar la ruïna en diferit” que els “ha deixat el PP”, va dir, i va instar a passar a una fase més ambiciosa. “Després d'una primera etapa en la qual el focus ha estat posat a reparar la catàstrofe social que ens hem trobat, a partir d'ara l'atenció es posa a canviar el nou model productiu, ens hem de centrar en les polítiques d'ocupació.”

Un model de futur

Montiel, en representació de Podem –la formació no forma part de l'executiu valencià–, va recordar que l'acord és “a quatre”, ja que recull les aspiracions de la societat civil. “Hem escoltat la veu de la ciutadania i estem sotmesos al seu control i crítica”, va advertir, i va subratllar que el text és de mínims. “No estem pensant sols en el present, sinó a construir la Comunitat Valenciana de la dècada futura”, va manifestar.

Així, el document que actualitza les bases de l'acord presenta 201 nous punts, amb especial incidència en l'eix referent al nou model productiu, i s'ha de basar en quatre pilars fonamentals: la societat de les cures, la cultura, l'R+D+I i la transició ecològica. L'escrit també inclou un annex amb mesures de competència o coordinació estatal, amb reivindicacions al govern espanyol consensuades entre els tres partits, en què la reclamació d'un nou sistema de finançament i la millora de les inversions són els punts principals.

LA XIFRA

201
mesures
recull la renovació del Pacte del Botànic, que posa l'accent a canviar el model productiu i crear ocupació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona