Política

Apel·len a la responsabilitat per salvar el parc de la UdG

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, remarca el canvi de gestió i el futur viable del complex

L'ens dona el vistiplau a l'operació amb els vots a favor de tots els grups menys la CUP

El ple de la Diputació de Girona va aprovar l'adquisició de part de l'edifici Narcís Monturiol, situat al Parc Científic de la Universitat de Girona (UdG), una operació que el president de l'entitat, Pere Vila, va defensar apel·lant a la “responsabilitat” per salvar el complex, en concurs de creditors des del 2015. La mesura es va aprovar amb els 24 vots a favor de CiU, ERC, el PSC i Independents de la Selva (IdS), i el vot en contra de la CUP. Pere Vila va remarcar la importància de l'acord aprovat ja que si no es feia un pas endavant “el parc queia”. L'operació aprovada ahir implica iniciar l'expedient per a l'adquisició dels drets de superfície de part de l'edifici Narcís Monturiol, tal com va especificar el vicepresident Miquel Noguer. La titularitat continuarà sent de la Universitat, però la Diputació podrà fer-ne ús durant 60 anys. Acabat aquest període, l'espai tornarà a revertir a la Universitat. Segons la taxació de la Universitat, els 3.267 metres quadrats de part de l'edifici Monturiol tenen un valor de sis milions d'euros. La Diputació ha encarregat una taxació pròpia que serà la que, finalment, acabarà determinant la inversió exacta, que tindrà de límit els sis milions d'euros, l'aportació amb la qual la Diputació injectava diners al complex per evitar la liquidació. Per finançar l'operació es demana un crèdit per aquesta quantitat a deu anys.

El president, Pere Vila, va recordar que encara ara no hi ha acord entre la Universitat i l'Estat per al retorn del deute, que puja a 27,6 milions, a pocs dies de la data límit de la junta de creditors, fixada per al dijous 26 de gener.

Durant el ple, el president de la Diputació, Pere Vila, va celebrar la implicació de tots els grups polítics en el debat i va remarcar el canvi de gestió dels últims dos anys, amb uns “resultats esperançadors” amb els quals el parc “té futur i viabilitat”.

Vot de confiança

Els grups d'ERC i el PSC i la diputada d'Independents de la Selva van votar a favor de l'acord destacant la responsabilitat per salvar el complex, amb unes 130 empreses instal·lades i més de dos mil treballadors. La diputada d'IdS, Gisela Saladich, va argumentar el vot afirmatiu per un “bon fi” del complex, i va insistir en la necessitat de fer un debat sobre el paper del parc a la demarcació. El portaveu socialista, Juli Fernández, va subratllar que era un “pas que hem de fer ja que el parc és estratègic per a les comarques gironines i per al país”. Fernández també va recordar que, tot i votar a favor de la compra, la sortida del concurs no està garantida. Des d'ERC, el portaveu Pau Presas va assenyalar que “cal fer tot el que estigui a l'abast” per salvar el parc i que, en aquest sentit, el seu vot era un vot de confiança en la proposta del govern. També va demanar un debat pel futur del parc. El diputat de la CUP, Lluc Salellas, que hi va votar en contra, va recordar que “només és la part pública que està sortint al rescat” i que fins ara no s'ha qüestionat la “gestió nefasta” ni s'han explicat els plans de futur per a l'edifici. En la rèplica, el vicepresident Miquel Noguer va mostrar-se “d'acord” amb part de l'argument de la CUP però va apel·lar a la “responsabilitat” de l'administració en un cas que afecta, més enllà de la ciutat de Girona, tota la demarcació.

LES FRASES

La gestió del parc està, des de fa dos anys, molt ben portada; el parc té futur i viabilitat
Pere Vila
PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ
No és una situació que haguéssim volgut, però no teníem cap altre camí. Si la Diputació no feia la seva aportació, el parc queia
En el dia d'avui encara no hi ha acord entre l'Estat i la Universitat per superar el concurs; la data màxima és el 26 de gener


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona