Política

El govern impulsa l'Agència Catalana del Medicament

Ahir va aprovar la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei

Comín explica que és una estructura d'estat, però aclareix que de moment no assumirà cap competència de l'espanyola

El govern va donar ahir el tret de sortida per crear l'Agència Catalana de Medicaments i Productes Sanitaris aprovant la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei. El conseller de Salut, Antoni Comín, va explicar ahir que es tracta de l'estructura d'estat que regularà les polítiques de la Generalitat sobre medicaments d'ús humà i veterinari, i també de productes sanitaris i cosmètics. Comín va deixar ben clar, però, que l'Agència Catalana del Medicament no assumirà cap de les competències que té actualment l'Agència Espanyola ni l'Agència Europea. “L'Agència neix en el marc competencial actual”, va precisar Comín, però amb la voluntat que “en el futur, si cal, pugui assumir la unificació de tot el cicle del medicament”. Des d'aquest punt de vista, doncs, el govern no deixa cap marge “per la seva discussió jurídica ni per la seva impugnació”, va dir el conseller.

La voluntat del govern, segons va subratllar ahir el conseller, és que l'Agència Catalana del Medicament sigui l'estructura institucional que ha d'esdevenir l'autoritat sanitària que haurà d'assumir totes les competències de la Generalitat en aquesta matèria. Comín entén que el sector farmacèutic, que té un pes molt gran a Catalunya, prefereix tenir un “únic interlocutor robust” i defensa la necessitat de garantir que les decisions en aquest àmbit estiguin basades en els principis d'“objectivitat, equitat, independència i transparència”.

Entre les funcions i actuacions de l'agència hi haurà el foment de l'ús racional i eficient dels medicaments; dissenyar, coordinar i implementar les polítiques farmacèutiques de compra; facilitar i garantir l'accés als medicaments; complir la normativa sobre vigilància de la seguretat i gestió del risc dels medicaments; vetllar perquè la informació sobre aquest tipus de productes s'ajusti a criteris de veracitat, i inspeccionar i controlar els medicaments i els productes sanitaris i cosmètics, entre d'altres.

D'altra banda, el govern també va fer ahir el primer pas per recuperar l'Agència de Salut Pública de Catalunya com a ens autònom. L'agència es va crear el 2009 com a empresa pública, però el 2014 va deixar de ser un organisme autònom amb personalitat jurídica pròpia i va passar a estar adscrit a la secretaria de Salut Pública. Segons Comín, l'objectiu és poder donar una resposta “més àgil, eficaç i flexible” davant els “nous reptes”. La restitució de l'agència s'ha d'aprovar per llei i el govern vol tenir-la enllestida abans de final d'any. El projecte preveu també la descentralització de l'organisme.

LA FRASE

L'Agència del Medicament neix com a estructura d'estat en el marc competencial actual
Antoni Comín
conseller de salut

LA DATA

01.01.14
L'Agència de Salut Pública,
creada el 2009, desapareix com a empresa pública i queda només com a marca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona