Política

L'FBI investiga els lligams entre Donald Trump i Moscou

L'agència dels EUA confirma que va començar la recerca al juliol i no té data per tenir-ne resultats

L'espionatge preveu més ingerències russes en pròximes eleccions

L'FBI investiga el paper de Rússia en les eleccions presidencials nord-americanes del 2016 i els lligams entre la campanya de Donald Trump i funcionaris russos que volien interferir en els comicis. El director de l'agència d'espionatge, James Comey, va confirmar ahir els rumors, escalant un graó més la pressió sobre la Casa Blanca.

Comey, davant el comitè d'Informació de la Cambra de Representants i acompanyat del director de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA), Michael Roberts, va explicar que també s'investiga “si es van cometre delictes”. Tot i això, no va voler augurar quan podria tenir resultats. Ni Comey ni Roberts van voler donar gaires detalls del que saben, malgrat que els congressistes els van pressionar per totes bandes. L'única cosa que van confirmar va ser que no tenen constància que els ciberatacs russos canviessin vots de manera directa, i van descartar la teoria del frau electoral. Res de si Trump, o algun dels seus socis, són al centre de les investigacions.

El president dels EUA, a primera hora del matí, havia piulat que l'afer rus era una “invenció” del Partit Demòcrata per ocultar el seu mal resultat electoral. Al Congrés, dos dels directors dels serveis d'informació el negaven.

La Casa Blanca va intentar contrarestar fent el paper de víctima: tant Comey com Roberts són “funcionaris d'Obama”, van dir. Durant la compareixença, el compte oficial de la presidència a Twitter només piulava fragments que coincideixen amb la versió oficial.

Mentrestant, al Congrés, el director de l'FBI donava mínimes pistes sobre què se sap d'una ingerència russa que Moscou deu considerar un “èxit” pel “caos, divisió i dubte” creats. Rússia, per als serveis d'espionatge, és encara un “adversari” que aquesta vegada va decidir fer “soroll” per demostrar el seu poder.

No està previst que els russos, ara que s'ha confirmat la investigació, aturin els ciberatacs per ficar-se en la democràcia nord-americana. “Tornaran”, va predir Comey. “Tornaran el 2020 [data de les pròximes presidencials], o potser el 2018 [legislatives].”

Comey liderarà les investigacions, en coordinació amb les agències d'espionatge i informació. El mateix home que va minar les opcions electorals de Hillary Clinton podria tenir una bomba que podria causar grans desperfectes a la Casa Blanca.

LA XIFRA

62
dies compleix avui Donald Trump en el càrrec de president dels Estats Units.

El president es nega a disculpar-se amb Obama

Les males notícies per a la Casa Blanca no van acabar amb la confirmació de la investigació de l'afer rus. Trump, que continua capficat que Obama va ordenar que l'espiessin, veu com cada dia algú desmunta la teoria de la conspiració. En la mateixa compareixença, Comey i Roberts van assegurar que no hi ha cap indici de l'acusació del president. “Ho hem revisat amb molta cura i no tenim informació que fonamenti aquestes piulades”, va dir el director de l'FBI. “No he vist res que estigui lligat a cap d'aquestes activitats d'espionatge”, hi va afegir el seu col·lega de l'NSA. Però el mandatari es nega a afluixar la corda. El seu portaveu, Sean Spicer, va dir ahir que “no es disculparà” per la difamació i acusació de delicte al seu predecessor i seguirà amb la seva teoria com a mínim fins que hi hagi proves clares que no va existir. El Partit Republicà fa mans i mànigues per mantenir el pas del seu líder. “Sabem que no van punxar físicament [els telèfons de] la torre Trump. Tot i això, és encara possible que s'utilitzessin altres mecanismes de vigilància”, va dir Devin Nunes, cap dels republicans al comitè d'Informació. Les mateixes paraules que utilitza Trump per espolsar-se la pressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona