Política

L'oposició retreu per escrit a Forcadell una vulneració dels drets dels diputats

La presidenta del Parlament respon que la gestió del ple del pressupost es va ajustar al reglament

La CUP hi veu un intent “masclista” de desacreditar-la

Una nova polèmica va tenir lloc ahir a la junta de portaveus del Parlament amb el focus posat, aquesta vegada, directament en la presidenta, Carme Forcadell, per la seva actuació durant el ple en què es va aprovar el pressupost. De forma inèdita, la queixa es va fer arribar a mans de la màxima dirigent i anava signada per Ciutadans, el PSC i el PP, mentre que Catalunya Sí Que es Pot, si bé hi donava suport, va optar per no rubricar-la.

L'objecte de la queixa tornava a ser la negativa de la presidenta a convocar, en la passada sessió plenària, la mesa del Parlament, tal com li ho sol·licitaven els grups de l'oposició per avaluar l'escrit que el secretari general i el lletrat major havien fet arribar a l'òrgan de govern per advertir del risc de contravenir les ordres del TC si s'aprovava la partida pel referèndum. Els grups de l'oposició, i més concretament C's i el PSC amb càrrec a la mesa, consideren que Forcadell va vulnerar els seus drets i li demanen que ordeni els debats amb “imparcialitat” i “objectivitat”. La portaveu del grup del PSC va ser l'encarregada de presentar la nota davant dels mitjans i va lamentar que la mesa no actués amb la flexibilitat que havia caracteritzat sempre el debat parlamentari en aquesta cambra. “Guanyaran les votacions, però no poden coartar els drets dels grups minoritaris”, lamentava la socialista. El malestar del PSC era compartit moments després per C's, que també afegia a la queixa el tracte “arbitrari” de Forcadell a l'hora de concedir la paraula en els plens, mentre que el PP, en la seva denúncia als mitjans, recordava que ja va haver de demanar empar al TC pel tracte parlamentari rebut a la cambra catalana.

L'escrit de l'oposició va ser respost al cap de poques hores per la mateixa presidenta, que, també en una nota, els recordava que la seva actuació s'havia ajustat al reglament de la cambra catalana. Així apuntava que en el ple es va donar lectura a la nota dels lletrats i que, segons les normes, no requeria cap altra tramitació. A més, recorda que la sessió plenària i el procés de votacions ja s'havia iniciat i, per tant, no es podia interrompre. Forcadell, ja davant dels mitjans, va assegurar que sempre ha complert “escrupolosament” el reglament i que la seva principal preocupació ha estat que tots els grups es puguin manifestar lliurement. “Estem defensant el dret d'opinió dels diputats malgrat les amenaces del govern espanyol”, va reblar. Més contundents en les seves crítiques a l'oposició va ser la CUP i Junts pel Sí. L'esquerra independentista veu darrere les contínues queixes de l'oposició cap a Forcadell un intent de desacreditar-la pel seu “compromís amb el procés sobiranista” i també pel fet “de ser dona” i “no provenir de la classe política”.“Combatrem qualsevol actitud masclista i demanem que s'acabin els escarnis a Forcadell”, va advertir la diputada Eulàlia Reguant.

El TSJC reclama informació al Parlament

M.P

La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret va demanar ahir informació al Parlament per tal d'engegar la investigació de la segona querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet, tramitació que s'adjunta a la primera querella contra Forcadell, acusats per la fiscalia dels delictes de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) i prevaricació.

En concret, la instructora reclama al Parlament que en un “termini de set dies” aporti les dues resolucions adoptades pel Parlament, el 6 d'octubre de 2016; l'acta del ple que les va aprovar; les actes de la reunió de la mesa, el 5 i 6 d'octubre; les propostes de Junts pel Sí i la CUP, i la notificació rebuda del TC “amb expressió del dia, hora i minut de recepció” i la via de comunicació. I, demana al TC els requeriments als parlamentaris el juliol passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia