Política

Rajoy declara a l’Audiència per la Gürtel obligat a dir la veritat

Serà interrogat com a testimoni en un seient de privilegi que li eviti el pla amb els acusats al darrere

El president espanyol i líder del PP es vanta que ell va tallar amb Correa

Si bé tots els portaveus del PP tenen la consigna de pronunciar aquests dies la paraula normalitat, el president espanyol i líder del partit, Mariano Rajoy, entrarà avui en l’excepcionalitat acudint en persona a l’Audiencia Nacional –ell va intentar sense èxit que fos per videoconferència adduint motius de seguretat– a declarar pel cas Gürtel com a testimoni, una condició que l’obliga a dir la veritat. Rajoy, segons avança el seu entorn, es disposa a fer un recordatori davant del jutge que ell no tenia cap funció directiva el 2003 i que va ser precisament ell qui el 2004, en ser ungit successor de José María Aznar, va tallar amb el cap de la trama, Francisco Correa.

L’“absoluta normalitat” que els populars Javier Maroto i Fernando Martínez-Maillo enarboren contrasta amb l’actitud de Rajoy, que ha alliberat la seva agenda –ni tan sols va presidir el comitè de direcció de dilluns com és costum– per preparar al detall la cita amb la justícia del primer president espanyol en actiu citat en democràcia. Rajoy no seurà on seuen els altres testimonis, sinó que tindrà una cadira de privilegi elevada en un lateral que li evitarà ser gravat en un pla en què apareguin al darrere els acusats, entre els quals, Correa i l’extresorer Luis Bárcenas. El tribunal ho justifica dient que és per “preservar” la “imatge institucional” de qui, no obstant això, declara a la seu de l’Audiència a San Fernando de Henares com un ciutadà corrent i com a exsecretari general del PP. Més de 300 periodistes de 82 mitjans –21 d’estrangers– s’han acreditat per cobrir la cita.

La peça de Gürtel que es jutja és la primera època (1999-2005) i el PP hi apareix com a partícip a títol lucratiu perquè les firmes de Correa van abonar 245.492 euros per a les campanyes del PP a Pozuelo de Alarcón i Majadahonda (Madrid) en les municipals del 2003. El primer a interrogar Rajoy serà l’associació d’advocats Adade –l’única que el va citar– i després serà el torn de les fiscals del cas, Concepción Nicolás i Concepción Sabadell, perquè el nou fiscal anticorrupció, Alejandro Luzón, hi serà present, però només per cortesia. D’Ángel Hurtado, president del tribunal, dependrà si Rajoy és obligat a explicar punts com ara la caixa B del PP i si Correa va organitzar el congrés del PP a València que va revalidar el líder del PP el 2008, quatre anys després de la teòrica desvinculació del partit amb el cervell de la Gürtel.

LA XIFRA

245.492
euros
van ser abonats per les firmes de Correa al PP per a les campanyes de Pozuelo i Majadahonda el 2003.

Acusen el PP d’usar l’acord sobre violència de gènere

El PP de Mariano Rajoy va conquerir La Moncloa en les eleccions del novembre del 2011 i no ha estat fins passats sis anys i en l’inici de la seva segona legislatura que s’ha pogut forjar el reclamat pacte d’estat sobre violència de gènere. Que els populars hagin venut l’acord abans que l’oposició i que ho facin precisament la setmana que Rajoy centra els titulars per la citació com a testimoni en el cas Gürtel enerva l’oposició, que acusa el PP d’utilitzar la lluita contra la violència masclista i desviar l’atenció.

Una de les veus més dures ha estat la de la diputada de Ciutadans Patricia Reyes, que retreu al PP “utilitzar de manera partidista” un acord donant-lo per tancat des de dilluns quan la realitat era que “quedaven serrells” per concretar. “N’hi ha que han fet més esforços i entre els quals no hi ha el PP”, avisa la portaveu d’igualtat del PSOE, Ángeles Álvarez, sobre l’ús “espuri” en funció del calendari. El Congrés aprovarà divendres el pacte d’estat contra la violència de gènere per unanimitat, amb una aportació de 1.000 milions en cinc anys, que, entre altres coses, serviran perquè una dona víctima sense recursos tingui sis mesos de prestació d’atur per refer la seva vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona