Política

setge a l'1-O

Un jutge fa tancar la web de l’1-O i el govern en fa una rèplica

La Guàrdia Civil desconnecta la pàgina que tenia una empresa de Malgrat de Mar

El president indica la nova

La tecnologia va més ràpid que l’acció judicial contra el referèndum. El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius de l’1-O en una causa secreta des del març passat, va ordenar ahir a la Guàrdia Civil tancar la web oficial (www.referendum.cat), domini que tenia una empresa de Malgrat de Mar. Mitja hora després, el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, donava per Twitter dues noves adreces (ref1oct.cat i ref1oct.eu). Altres internautes, com ara el grup Alerta.cat, també van fer rèpliques de la web de l’1-O perquè continuï funcionant, ja que és vital perquè ha de recollir punts de votació i la llista de responsables de les meses, entre altres coses.

Eren dos quarts de sis de la tarda d’ahir quan dos agents de paisà de la Guàrdia Civil es van presentar a l’empresa CDmon, al carrer Girona de Malgrat de Mar. El responsable no hi era i els agents van ensenyar a treballadors l’ordre judicial per aturar la web oficial del referèndum. Ho van executar els mateixos policies en un ambient correcte, segons fonts pròximes a la societat. L’alcalde accidental de Malgrat de Mar, Ramir Roger (ERC), es va desplaçar fins al local de CDmon per donar suport a l’empresa. L’ANC de Calella va alertar sobre la desconnexió de la web oficial a les xarxes socials. Els usuaris de Twitter es van sorprendre encara més quan el president, Carles Puigdemont, va fer la piulada: “La nostra web del referèndum és aquesta: ref1oct.cat.” El vicepresident, Oriol Junqueras, també va facilitar per Twitter la nova adreça de la web, així com altres usuaris d’internet. La clonació de pàgines web és possible perquè el seu domini és en obert, segons tècnics informàtics, i el que tenia l’empresa de Malgrat era un domini i no l’allotjament real. Aquesta acció també va succeir amb la web oficial del 9-N, que va ser atacada per hackers i els internautes la van anar clonant, tot i que no s’hi podien actualitzar algunes dades.

LA DATA

07.09.17
es posa en marxa
la web oficial referendum.cat, que ahir un jutge va fer tancar. El govern dona altres adreces.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia