Política

la crònica

El món cultural tampoc té por

Entitats com el Primavera Sound i el CCCB rebutgen la repressió espanyola

Mentre un grup intel·lectuals suposadament d’esquerres van presentar diumenge un manifest contra l’1-O, molts d’altres van ser els primers a sortir al carrer ahir al matí per denunciar el que segons Miquel Adam és “un cop d’estat intolerable”. L’editor d’Ara Llibres i una bona colla d’altres editors, escriptors i responsables d’institucions culturals van manifestar-se davant el departament de la Vicepresidència i d’Economia per defensar la democràcia i la llibertat d’expressió. “El món de la cultura té un paper molt important en aquests moments perquè pot fer prendre consciència a la gent de la gravetat del que passa”, argumentava Josep Cots, editor d’Edicions 1984. “Estan traspassant una línia vermella que pensàvem que no podien traspassar i per això avui som aquí: és una qüestió de defensar els drets bàsics, independentment de si estàs a favor o no de la independència”, opinava Aniol Rafel, de Periscopi. En la mateixa línia, Eugènia Broggi, de L’Altra Editorial, sostenia: “Hem arribat a un punt que l’Estat espanyol vulnera els drets bàsics i la llibertat d’expressió, i això és indignant”. I va afegir-hi amb lucidesa: “Cada vegada sembla menys viable el referèndum i alhora més viable perquè la força al carrer és més gran i la gent indecisa s’acabarà pronunciant”. “No tinc por: això és l’únic que podem cridar ara”, afirmava Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull. “Com a institució cultural estem al costat de les institucions catalanes i estic disposat a arribar allà on m’exigeixi el càrrec i més, i si la Guàrdia Civil ha de venir al Llull a escorcollar, que vinguin i ens detinguin, ara ja ens ho podem esperar tot”.

De la seva banda, un grup d’escriptors està preparant un manifest en favor de l’1-O que té més de 500 adhesions, entre les quals les de Jaume Cabré i Isabel-Clara Simó, i dilluns està previst que es presenti a Barcelona la declaració Decidim cultura, en favor també del referèndum i perquè la cultura “sigui el nervi i la sang de la república”. Dit això, ahir a la tarda els comunicats d’indignació procedents de diverses entitats culturals d’arreu del país no tenien aturador: el Macba, el CCCB, l’Ateneu Barcelonès, el Gremi de Llibreters, l’AADPC, l’Associació Orfeó Català, la Fundació Miró, el FAD, l’Acció Cultural del País Valencià, Cultura Popular de Barcelona, la Fundació Tàpies i el Festival Primavera Sound –un dels esdeveniments musicals amb més projecció internacional del país–, que condemnava “tota acció que impedeixi el lliure i ple exercici d’aquests drets democràtics”. “Instem a l’expressió serena, cívica i pacífica de totes les persones que se sentin agredides, que avui som tots i totes”, hi afegia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES