Política

municipal

pressupostos

El PDeCAT i ERC permeten la tramitació dels comptes de BComú, que ja governa sola

Els socialistes, coautors de la proposta pressupostària, castiguen els comuns pel trencament del govern i no donen suport a l’aprovació inicial

“Avui votem els comptes d’un govern que ja no existeix.” En aquests termes sintetitzava el cap de files d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, la paradoxa. La comissió d’Economia de l’Ajuntament barceloní votava ahir l’aprovació inicial del pressupost municipal, dissenyat pel bipartit integrat per BComú i el PSC, però la sortida del govern dels socialistes, expulsats pels comuns pel seu aval a l’aplicació de l’article 155, es va traduir en canvis de posició d’última hora. El principal, el del PSC, que, tot i ser coautor dels comptes, va optar finalment per no avalar-los en la votació que suposa el tret de sortida de la seva tramitació.

Collboni es va reunir al matí amb Colau per tractar de la formalització de la ruptura del govern, que es preveu que es faci demà, i a la sortida va justificar el canvi de posició. “En l’oposició, les renúncies que un fa quan elabora pressupostos perquè és al govern i ha d’arribar a un acord amb els seus socis, ara no les farem”, va argumentar, i també que la proposta actual no té en compte “el canvi de context econòmic” propiciat en les darreres setmanes pel procés independentista.

El divorci de BComú i el PSC també va motivar canvis d’actitud d’ERC i el PDeCAT, que havien fet casus belli de la continuïtat dels socialistes a l’executiu, i que ahir van facilitar que la tramitació dels comptes tirés endavant amb sengles abstencions que no suposen, van dir, cap “xec en blanc”. De fet, la portaveu adjunta del PDeCAT, Sònia Recasens, molt més dura ahir que Bosch, va qualificar els comptes de “tristos i sense ambició” i va demanar canvis “de fons i forma”.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, no hi va posar pegues. “Estem oberts a discutir un ampli ventall de temes”, va concedir, tot i admetre la dificultat de qualsevol entesa en període electoral. El tret de sortida dels comptes es va aprovar gràcies al vot de qualitat del govern, que desfeia l’empat a 11 entre els edils de BComú, els únics que van avalar el pressupost, i els que hi van votar en contra: el PP, Cs i la CUP.

Els populars i el partit taronja van acusar els comuns d’haver-se lliurat als braços de l’independentisme, i els cupaires consideren que, amb el PSC ja fora del govern, el que toca no és esmenar la proposta pressupostària actual, sinó dissenyar des de zero uns comptes que permetin aplicar “polítiques rupturistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona