Política

JEAN CASTEL SUCARRAT

CAP DE LLISTA PER CIUTADANS A GIRONA

“Catalunya té l’oportunitat de canviar amb Ciutadans”

Hi ha molta gent que s’ha sentit enganyada amb les promeses del procés sobiranista que al final no s’han complert

Amb una dona com la Inés Arrimadas a la presidència de la Generalitat i anant a negociar als llocs on s’ha d’anar, estic segur que aconseguirem un millor finançament per a la nostra comunitat autònoma

Ciutadà de Girona.
Fill d’un bretó i una dona de Cassà, va estudiar administració als Salesians i va ingressar com a auxiliar a la Guàrdia Civil. Ha treballat de vigilant jurat i com a empresari financer i immobiliari. Amb el PP va ser regidor a l’Ajuntament de Girona el 2003 i el 2007, fins que va ingressar a Ciutadans el 2011. És diputat al Parlament
No pot ser que els que més rebin acabin superant el llindar dels que més aporten

Ve del món del municipalisme, concretament de l’Ajuntament de Girona, on va coincidir a l’oposició amb Carles Puigdemont, amb qui considera que van fer una bona feina en el tram final de l’etapa socialista. Encapçala la llista de Ciutadans a les comarques gironines com ja va fer el 2015, en què va guanyar un lloc al Parlament. Es mostra optimista davant les pròximes eleccions i creu possible un govern liderat per una dona, Inés Arrimadas, que doni un nou impuls al país i el tregui de l’atzucac en què es troba.

Què canviaran les eleccions?
Estem davant d’unes eleccions històriques. El 155 ha estat l’eina que ha permès posar fi a la disbauxa del Parlament. Catalunya té l’oportunitat de canviar amb Ciutadans.
Hi ha hagut pressions?
Nosaltres hem estat un dels impulsors del 155, no per treure competències a la Generalitat sinó per convocar unes eleccions al més aviat possible. El que vam veure l’1 d’octubre era il·legal i poc representatiu.
No em negarà, però, que tot i els milers d’uniformats perseguint urnes, la cosa va anar força bé, almenys organitzativament. Hauria estat possible en algun altre lloc de l’Estat?
En qualsevol lloc del món la disbauxa és possible. Els jutges en parlen molt, de l’organització, i en parlaran més. Molta gent es va sentir enganyada i el que es va viure al Parlament va ser un cop a la democràcia i al mateix Estatut. Les regles del joc són iguals per a tothom.
Les regles es poden canviar?
Evidentment, nosaltres som els primers impulsors d’una reforma constitucional per millorar els drets democràtics. Es necessita una majoria representativa.
Sembla que tenim dos grans blocs electorals força impermeables i amb pugnes internes importants. Vostè creu que pot haver-hi transvasament de vots d’un bloc a l’altre?
Hi ha molta gent que s’ha sentit enganyada. Jo vinc del municipalisme, nou anys a l’Ajuntament de Girona. Darrerament se m’ha acostat gent del PSC dient que en aquestes eleccions el vot útil és el nostre. No els ha agradat el flirteig de Miquel Iceta amb alguns partits del bloc sobiranista. Nosaltres ja vam patir els anys del tripartit des de l’Ajuntament i el que volem és obrir una nova etapa amb un projecte per a tots els catalans. No declararem persona non grata a ningú.
I aquest projecte en què consisteix?
Volem fer polítiques reals amb propostes concretes, fent especial atenció als pilars fonamentals de la societat, com són la sanitat o l’educació. No volem vendre fum.
Ja que parlem d’educació, vostès treuen sovint el tema de l’adoctrinament. Jo em vaig passar bona part de l’infància cantant el ‘Cara al sol’ i arriant bandera abans d’entrar a classe i no sembla pas que m’afectés gaire. Creu que això de l’adoctrinament funciona o ja tenen prou feina els mestres perquè el nens estiguin quiets i escoltin de tant en tant?
No es pot comparar, evidentment, però quan hi ha adhesius a les parets també és adoctrinament. No ho fan totes les escoles però sí algunes. El que volem és una escola per a tothom, universal i d’oportunitats. Un model trilingüe i la millor formació possible en un món globalitzat. La immersió mal utilitzada ens ha fet mal.
Han assegurat que si arriben a la Generalitat el primer que faran és un pla de xoc per aconseguir que les empreses que han tret la seu social de Catalunya tornin. Com ho faran?
El primer que farem és una auditoria per saber on estem i de què disposem. Donarem seguretat jurídica, bonificacions fiscals i abaixarem el tram de l’IRPF tant a les empreses com a les rendes baixes.
Els comptes de la Generalitat estan intervinguts de fa mesos. Potser l’auditoria l’haurien de fer al senyor Montoro.
No sé què estan fent actualment els secretaris d’estat, però farem l’auditoria per saber, entre altres coses, on hi ha duplicitats o triplicitats administratives i el que es pot estalviar. No pot ser que la meritocràcia s’hagi deixat de banda i es funcioni per recomanacions entre amics.
S’ha parlat d’un dèficit fiscal català d’uns 17.000 milions. Com pensen actuar en aquest aspecte?
Amb una dona presidenta com la Inés Arrimadas i anant on s’ha d’anar a negociar, crec que podrem millorar el finançament. L’ordinalitat mal entesa que aplica el PP no ens interessa. No pot ser que els que més rebin acabin superant el llindar dels que més aporten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia