Política

PP i PSOE constaten el fracàs de l’operació antisobiranista

Rajoy i Sánchez observen amb desolació la resistència del bloc independentista i que només Cs ha capitalitzat la mà dura contra el procés

A Iglesias se li complica força el futur electoral

Fracàs de l’operació “constitucionalista”, si més no pel que fa al bloc del PP i del PSOE –els quals han vist com la tercera pota del trident, Cs, s’enduia tota la glòria–, i revés a l’estratègia equidistant de Podem. Amb el 97% escrutat, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez vivien amb estupor un escenari català que, malgrat les fortes sacsejades dels darrers mesos, ratificava l’hegemonia de l’independentisme. Les valoracions d’uns i altres portaveus es van fer esperar; al cap i a la fi, a mesura que avançava la nit es confirmaven els pitjors pronòstics: que el 21-D no havia trencat la divisió en dos blocs i, sobretot, que JxCat, ERC i la CUP –tot i perdre escons– continuen sumant. Revés, doncs, a una operació en la qual es va fer servir el 155 com a bandera.

Els líders dels dos principals partits estatals van seguir l’escrutini a les seves seus centrals a Madrid, acompanyats per bona part de la cúpula directiva. Rajoy va concentrar-se amb el seu nucli dur al carrer Gènova i Sánchez va reunir els seus a Ferraz. I mentre Albert Rivera es trobava a Barcelona, Pablo Iglesias no es va traslladar a la seu de Podem però va estar molt pendent de la nit electoral i en contacte permanent amb altres membres de l’equip. A cadascun dels quarters generals es va viure l’escrutini amb força nervis i sense gairebé tenir contacte amb la premsa, després que es fessin públics els primers sondejos, els quals no aportaven un excés de claredat ja que en gairebé tots es perfilava un Cs en ascens, però amb un empat de blocs –amb En Comú com el partit que tindria la clau– i en alguns, en tot cas, ja s’apuntava a una nova majoria absoluta independentista.

Tots ells van estar força pendents d’un escrutini que abans de començar ja es preveia “complicat” i que havia de traçar la nova composició del Parlament i, sobretot, els pactes que s’obriran a partir d’ara per formar govern, amb el benentès que la ressaca del 21-D, sens dubte, marcarà el futur immediat de la legislatura al Congrés i alhora establirà un horitzó sobre la repercussió que els resultats catalans tindran a partir d’ara en les expectatives electorals dels partits espanyols.

De fet, l’executiu de Rajoy necessitava que el 21-D li desbrossés el camí per poder avançar la legislatura, ja que el PNB té congelat el seu acord pels pressupostos estatals per al 2018 arran de la decisió de Rajoy d’aplicar l’article 155. Al dirigent del PP li convenia força que l’atzucac català es resolgués a favor seu en aquesta convocatòria electoral i així poder avançar en unes negociacions que li permetrien gairebé esgotar la legislatura. En canvi, si continua el setge contra l’independentisme –l’ombra d’una revàlida del 155 és més vigent que mai amb aquests resultats, i el PP ahir ho recordava–, Rajoy es podria veure forçat a un avançament electoral que en cap cas no desitja, sobretot davant la confirmació de l’empenta que ha agafat Cs arran del resultat català i dels seus desastrosos resultats. A banda del fet que el PP necessita temps per preparar la successió per a les generals.

Però tampoc durant el llarg escrutini la situació catalana semblava gaire clarificadora per al PSOE, sobretot a mesura que avançava l’escrutini i s’estancava l’ascens de Miquel Iceta que preveien les enquestes. Els de Sánchez asseguren que des que el maig passat va tornar a ocupar la secretaria general, el PSOE ha recuperat una mitjana d’entre el 3 i el 4% en expectativa de vot al conjunt de l’Estat, i si bé el PSC ha millorat en vots i escons respecte al 2015, en cap cas s’apropa a aquestes xifres. I això també pesava força anit en l’ànim dels dirigents reunits a Ferraz.

Malson de Podem

Els resultats d’En Comú també s’acabaran convertint en un malson per a Podem amb vista als futurs combats electorals que afrontaran els morats. Una part de la direcció d’Iglesias admet que no han sabut gestionar la crisi catalana i que, de fet, la seva equidistància entre independentistes i el bloc del 155 ha allunyat part del seu electorat espanyol, que hauria volgut que Podem hagués estat més bel·ligerant contra el govern de Carles Puigdemont. La prova és que a un dels estrets col·laboradors d’Iglesias, Juan Carlos Monedero, se li va escapar en una entrevista al Huffington Post que “el 155 segurament s’havia d’aplicar. La qüestió és com”, sentenciava. Un pensament que comparteixen altres membres de l’equip directiu de Podem, però que no han volgut explicitar per no perjudicar l’estratègia de Xavier Domènech, el qual, finalment, ha patit una rebregada.

LES XIFRES

57
escons
ha obtingut el bloc favorable al 155. Cs ha capitalitzat la major part dels vots dels contraris a la independència.
8
escons
ha perdut el PP respecte al 2017. El PSOE tampoc no està gens satisfet amb el lleu ascens del PSC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona