Política

França aproparà presos d’ETA a centres penitenciaris pròxims al País Basc

El moviment ha estat anunciat pel govern de Vitòria i membres del col·lectiu Artesans per la Pau

El PNB, EH Bildu,el PSE i Podem aplaudeixen la mesura

Moviment del govern francès en relació amb els presos bascos. L’executiu d’Emmanuel Macron traslladarà, les properes setmanes, presos d’ETA a centres penitenciaris pròxims al País Basc, concretament als penals de Lo Mont de Marçan i Lanamesa. Així ho van anunciar, ahir, el membre del col·lectiu Artseans per la Pau Txetx Etcheverry, en una entrevista a Ràdio Euskadi, i Michel Tubiana, un dels mediadors amb el govern francès i president d’honor de la Lliga francesa de Drets Humans. “Estic content. És un primer resultat d’unes negociacions que estan en curs, d’un procés que espero que acabi bé. No ha estat un resultat inesperat”, va indicar Tubiana, que va recordar que les converses amb París estan obertes des de l’abril passat, quan ETA va anunciar el seu “desarmament”. Tubina, que també és un dels coordinadors de la plataforma Artesans per la Pau, va explicar que havia obtingut la confirmació de l’apropament de presos per part del Ministeri de Justícia francès i va corroborar així la informació avançada en l’edició d’ahir pel diari El Correo.

Segons aquest mitjà de comunicació, l’executiu de Macron va decidir atendre peticions individuals de diversos presos d’ETA per acostar-los a centres penitenciaris propers al País Basc. El trasllat es farà als penals de Lo Mont de Marçan, a les Landes (Nova Aquitània), i de Lanamesa, als Alts Pirineus.

La notícia també va ser confirmar pel govern basc, que va aplaudir la decisió del govern francès, com també van celebrar-la els parlamentaris del PNB, EH Bildu, el PSE i Podem, formacions que van destacar com un “bon pas” i una “mesura positiva” l’apropament a centres penitenciaris més pròxims al País Basc. Els familiars del presos bascos que es troben privats de llibertat en penals francesos –un total de 76 repartits en 23 centres, segons un informe d’Etxerat del 2017– van mostrar-se prudents en espera que es materialitzi. Van considerar que, si finalment es produeix l’apropament, serà una bona notícia.

L’anunci del gest del govern de Macron va coincidir amb la celebració d’una multitudinària manifestació a Bilbao a favor dels drets dels presos bascos i els seus familiars. A diferència del govern francès, l’espanyol, presidit per Mariano Rajoy (PP) es manté en l’immobilisme i rebutja fer qualsevol gest.

LES XIFRES

76
presos
bascos es trobaven reclosos en 23 penals francesos el 2017, segons un informe d’Etxerat.
346
són el total
de presos bascos empresonats en centres del País Basc, Espanya, França, Portugal, Anglaterra i Suïssa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona