Política

ORIOL JUNQUERAS

VICEPRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

“La CUP ha de ser part de la solució, no del problema”

“Venen temps difícils que demanen el nostre compromís, i no posar-ho fàcil als qui ens volen arraconats”

“Sí, l’estratègia de proposar Jordi Sànchez té el suport d’ERC”

La decisió encara s’ha de prendre (...); en tot cas, ERC té gent més preparada que jo per ser vicepresident
El que va succeir l’albada de l’octubre és determinant. El moviment republicà ha arribat per quedar-se
Llibertat condicional? Tant de bo! Però millor no concebre esperança en va (...) soc conscient que el captiveri pot ser llarg
Seria lògic el trasllat a una presó catalana. És molt injust, és fins i tot cruel, que perjudiquin els nostres fills

Oriol Junqueras ha respost l’entrevista des de la presó d’Estremera. La complicació i el temps que transcorre entre preguntes i respostes, però, ha fet que algunes (com les relacionades amb la decisió del jutge Llarena sobre Jordi Sànchez) hagin quedat desfasades. S’ha optat, però, per mantenir-les textuals.

Com està?
Prou bé. Amb energia. I conscient que el captiveri pot ser llarg.
El tracten bé?
No em queixo. Tinc una bona relació amb els presos, els intento ajudar quan m’ho demanen. Faig esport, llegeixo i escric molt.
Confia que en algun moment el deixin en llibertat condicional abans del judici?
Tant de bo! Però la veritat és que fins a la data han denegat tots els recursos. Millor no concebre cap esperança en va.
Entén per què vostè, Forn, Cuixart i Sànchez són a la presó i la resta no?
Han triat uns caps de turc, interpreto, en funció del rol que ens adjudiquen. En tot cas, me n’alegro per tots els que van ser alliberats. Espero retrobar-los a tots algun dia i abraçar-los.
Confia en un judici just?
Jutgi-ho vostè mateix. Crec que tothom és conscient d’on som i per quin motiu hi som.
Entén que alguns membres del govern i el president anessin a Brussel·les? Si ara ho hagués de decidir, tornaria a fer el mateix?
Ho entenc i ho respecto, sincerament. I sí, tornaria a fer el mateix.
I què en pensa que Anna Gabriel sigui a Suïssa?
És una decisió personal que respecto. Jo no he de jutjar ningú. Li desitjo tota la sort i el millor dels encerts.
Sense vostè i els altres imputats a la presó, no tindria tanta força el relat d’indefensió judicial a Espanya que es fa des de Brussel·les i Suïssa, no?
És obvi que sense presos no hi hauria exiliats. Si a l’Estat espanyol no hi hagués gent empresonada tampoc no hi hauria cap persona que marxés per motius polítics.
El president Puigdemont deia fa pocs dies que va ser un error no haver declarat la independència el 10-O, i que Catalunya estava preparada per aguantar-ho. Ho comparteix?
Quan la llebre ja és fugida pocs consells pel caçador, deia Guillem de Berguedà. No em toca revisar el passat sinó pensar a construir un futur en pau i llibertat. No som República però ho acabarem sent si una majoria democràtica prou sòlida ho vol. El que no veig és futur dins el Regne d’Espanya, sincerament.
Quant fa que vostè i Puigdemont no parlen? El president ha explicat que va enviar una carta a tots els presos polítics. Vostè no la va rebre?
No és el moment de retrets. Prou dur és tot. Necessitem cohesió i alhora sumar complicitats. No porta enlloc el greuge i el retret. Aprofito per fer arribar una abraçada fraternal als cinc companys que són a Brussel·les.
Comparteix l’estratègia del pas al costat de Puigdemont, proposant que Sànchez el rellevi?
Sí. Té el suport d’ERC.
Creu que el jutge Llarena permetrà la investidura de Sànchez?
Hi ha precedents jurídics molt clars. Suposo que així hauria de seguir sent. Ara, també sabem com ha actuat la justícia espanyola. El Tribunal Europeu dels Drets Humans l’ha sancionat repetidament. Sorprèn que si un no és culpable fins que no es demostra el contrari i amb sentència ferma, s’abusi tant de la presó provisional o de la restricció de drets fonamentals.
Creu que quan Puigdemont va renunciar a la seva investidura en favor de Sànchez, el candidat hauria d’haver estat vostè com a vicepresident?
Em sembla que ajudo més no obrint aquesta carpeta. ERC és generosa, sempre ho ha estat. Com ningú. Ho seguirà sent perquè l’important és fer govern. Si això no va de persones, no n’ha de dependre de cap. Fer govern és la prioritat. Els noms són secundaris.
Però vostè serà vicepresident del govern, en el nou executiu, com a forma de legitimar el govern anterior? Ho vol ser?
És una decisió que s’ha de prendre en funció de múltiples circumstàncies. En qualsevol cas ERC té gent més preparada que jo. Insisteixo, això no va de persones.
Se sent sol? Rep correspondència? Què li diuen?
Mai m’he sentit sol. Tinc una família que m’estima, una família política que m’estima també i m’ho fa saber, amics i cartes en abundància d’infinitat de gent. Intento llegir-les totes, totes les que m’arriben almenys, i respondre, però a vegades costa donar abast.
La presó preventiva que li han imposat és també un càstig per a les seves famílies perquè el mantenen lluny de Catalunya. Confia que, si no hi ha llibertat condicional, hi hagi un acostament a presons catalanes?
Seria lògic. Ja no per mi sinó per evitar un trasbals i patiment addicional a les nostres famílies. És molt injust, és fins i tot cruel, que perjudiquin els nostres fills. Quin mal han fet per haver de fer un periple fins a Estremera per veure una estoneta, un cop al mes, el seu pare?
Què en pensa del Consell de la República que es pretén posar en marxa a Brussel·les? Podrà fer allò que no es pot fer a Catalunya?
El que desitjo és que tothom treballi per la llibertat, amb eficiència i voluntat de servei.
I a Catalunya, què cal fer? Quina és l’estratègia?
Sumar, sumar, sumar i perseverar. Som un moviment democràtic i la nostra força radica en la gent, ens hem de dotar d’una sòlida majoria política, transversal, que superi l’aliança conservadora que vol paralitzar tots els canvis. Bona part del país ja ha canviat. El que va succeir l’albada de l’octubre és determinant. El moviment republicà ha arribat per quedar-se, arrelar i construir un nou país al servei de tothom. Soc conscient de les dificultats però també optimista. Avui representem un moviment en defensa dels drets civils i polítics de tots, en defensa de la llibertat, enfront l’autoritarisme.
Creu que un cop hi hagi govern, es retirarà el 155? I que retirat el 155 es podrà tornar a una certa normalitat? O aquesta normalitat ja no tornarà?
El que ja no tornarà és l’autonomisme a menys que en lloc de sumar complicitats les reduïm. El camí més ràpid per tornar a l’autonomisme és tornar a ser una minoria sorollosa. Venen temps difícils que demanen el nostre compromís i no posar-ho fàcil als que ens voldrien fora de les institucions i arraconats. L’estratègia del quan pitjor millor no és veritat. Mai no ho ha estat. Quan pitjor, pitjor. I quan millor, millor.
Sembla lògic no posar més persones en risc, i no prendre decisions que comportin més empresonaments o imputats.
Sembla lògic, sí. Sobretot si no ens porta enlloc. El sacrifici ha de servir per avançar no pas per retrocedir.
Aquesta no és, però, l’estratègia de la CUP, i serà un soci imprescindible per al govern… Què en pensa de la CUP?
Que ens ajudin, s’impliquin i formin part de la solució, no pas del problema. Han de formar part de la mata de jonc. Si hi són l’enforteixen. Si no la debiliten. Sort i encerts.
Què en pensa del que diu Santi Vila en el seu darrer llibre?
A la vida hi ha moments en què has de saber callar. Per respecte als altres però també a tu mateix. La talla humana d’una persona també es defineix pel que no diu, i pel que diu i quan ho diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona