Política

Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

L’organisme designa Michael Patrick Boisvert com a primer ministre interí

El Consell Presidencial de Transició d’Haití, l’organisme impulsat per la Comunitat del Carib (Caricom) i els EUA per restaurar l’ordre al país, ha pres formalment possessió i ha nomenat Michel Patrick Boisvert com a primer ministre interí.

El Consell, que té l’encàrrec de convocar eleccions, està format per nou membres, set dels quals amb dret a vot. Smith Augustin, Louis Gérald Gilles, Fritz Alphonse Jean, Edgar Leblanc Fils, Laurent St-Cyr, Emmanuel Vertilaire i Leslie Voltaire tenen dret a veu i vot i Régine Abraham i Frisnel Joseph, només a veu. El restabliment de la seguretat pública, l’organització de la conferència nacional i la reforma constitucional, la celebració d’eleccions generals democràtiques, creïbles i participatives, el restabliment de la justícia, l’Estat de Dret i els drets fonamantals dels ciutadans i la recuperació institucional i econòmica són els grans projectes que abordarà l’òrgan.

Una de les seves primeres decisions ha estat nomenar Boisvert com a primer ministre després de la renúncia oficial del seu predecessor, Ariel Henry, si bé el fins ara ministre d’Economia i Finances ja exercia aquest càrrec de facto per l’absència d’Henry, que no va poder tornar al país després de viatjar a Kenya.

La cerimònia s’ha celebrat en secret dijous al Palau Nacional de Port-au-Prince, només amb la presència d’un reduït grup de personalitats per l’amenaça de les bandes armades que controlen bona part de la capital. De fet, al Palau només s’ha realitzat la lectura del decret de nomenament dels membres del Consell, la prestació del jurament, la instal·lació efectiva del Consell i la interpretació de l’himne. La resta de la cerimònia, on estaven convidats els periodistes, ha continuat a la Villa d’Accueil, a la part alta de Port-au-Prince, on hi ha instal·lada l’oficina del primer ministre.

Un dels principals líders dels grups violents que controlen la ciutat, Jimmy Chérizier, Barbecue, havia promès sabotejar la presa de possessió.

Boisvert ha reconegut que el país es troba immers en una crisi que ja fa massa temps que dura i que té conseqüències nefasts per a la població. “La vida fuig del nostre país perquè la situació és molt geu”, ha lamentat.

En el seu discurs en nom del Consell, Regine Abraham ha afirmat que “assistim al col·lapse total de les nostres institucions i al fracàs abjecte d’un govern que ha abandonat totalment la seva responsabilitat de protegir la població de la violència criminal, de prestar serveis públics als ciutadans i de dirigir l’economia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

Feijóo anuncia més manifestacions contra l’amnistia després del 12-M

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes