Política

Òmnium nega que rebi diners públics i acusa l’Estat de voler embrutar l’entitat

L’associació rebutja haver pagat cap campanya oficial de l’1-O

Afirma que la Guàrdia Civil va amenaçar amb un delicte de sedició si s’instava a protestar davant la seu

“Aquí no hi trobaran res. Si escorcollen els partits que governen Espanya potser sí que hi trobaran la vergonya democràtica. Ja n’hi ha prou de tractar així Òmnium i la societat catalana”, afirmava el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, en unes declaracions indignades arran de l’escorcoll d’ahir a la seu de l’entitat, un escorcoll més ampli i intensiu que el que ja van patir al 24 de gener.

Aleshores la Guàrdia Civil, per ordre del jutge del Suprem, es va endur les comunicacions per correu electrònic realitzades els últims dos anys pel president de l’entitat, Jordi Cuixart, acusat de sedició per la protesta ciutadana del 20 de setembre davant del Departament d’Economia i empresonat sense judici des de l’octubre. En l’operació d’ahir, els agents del cos armat van anar força més enllà per ordre del titular del jutjat 13 de Barcelona. Des de primera hora del matí van retenir a l’interior de la seu tots els treballadors i directius presents per requerir-los informació financera i econòmica de l’entitat, “buscar proves de malversació de fons públics” i mirar els seus correus electrònics.

L’acte judicial que va permetre l’escorcoll d’ahir utilitza una frase genèrica i habitual que autoritza els agents a fer, si cal, detencions en cas que les persones oposin resistència i impedeixin la investigació. En l’escorcoll d’ahir, el jutge autoritzava “l’adopció de qualsevol mesura (inclosa la detenció) contra tots aquells que tractin d’impedir, obstaculitzar o evitar la pràctica de les diligències acordades”.

Mauri, que no va poder ser present en el moment de l’escorcoll i que va assabentar-se’n des del seu lloc de treball fora d’Òmnium, va confirmar al migdia que la Guàrdia Civil havia advertit les persones retingudes que podrien cometre un delicte de sedició –pel qual està empresonat sense judici Cuixart– si es convocava al carrer una protesta com la del 20-S.

El vicepresident d’Òmnium, visiblement més molest que el 24 de gener, va qualificar de “vergonya democràtica”, “inadmissible” i “desproporcionat” l’escorcoll d’ahir i va acusar l’Estat de voler embrutar el prestigi de l’entitat amb una operació que, segons ell, no obtindrà resultats judicials: “Intenten fer creure que Òmnium ha comès algun tipus d’il·legalitat. No trobaran cap vinculació econòmica entre la Generalitat i Òmnium”. Mauri va demanar a l’Estat que “pari d’una vegada” la repressió que, segons ell, no aturarà la feina i el compromís d’Òmnium ni la voluntat d’“avançar cap a la República”.

LES FRASES

No entenen el finançament privat d’una entitat. Si busquen a la Fundació Francisco Franco potser sí que trobaran diners públics
Òmnium no ha fet cap campanya oficial de la Generalitat per cridar a la participació en l’1-O
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium cultural


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia