Política

L’ACM impulsa “informes de la veritat” sobre l’1-O

L’associació insta els ajuntaments a oferir un relat institucional veraç i rigorós de la jornada de referèndum

Saldoni denuncia que l’Estat no s’ha interessat per la versió de les policies locals

Encara és l’hora que alguna instància de l’Estat espanyol s’adreci a les policies locals del país per demanar informació sobre què va passar durant el referèndum de l’1-O. La justícia espanyola disposa, això sí, de la versió de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional per mitjà d’uns informes que parlen de Sant Esteve de les Roures, l’Arbog o un tal Orni i que criminalitzen els votants de l’1-O.

Per recentrar els fets, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha engegat una campanya perquè els ajuntaments, especialment els que s’han vist afectats “pel relat fals” de les interlocutòries i els atestats dels cossos i forces de seguretat de l’Estat i per les querelles i informes de la fiscalia, que ja són una norantena, elaborin “informes de la veritat” sobre aquella jornada.

Es tracta de recollir i consensuar una visió institucional que “pugui relatar la veritat de manera rigorosa i veraç del que va passar l’1-O”, per després posar aquesta informació a disposició del conjunt de la ciutadania i de la justícia. “Els ajuntaments som Estat i no se’ns ha demanat en cap moment la nostra opinió”, va criticar ahir el president de l’ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni, després d’una reunió del comitè executiu de l’entitat.“Volem explicar la veritat des dels municipis. La violència que hi va haver en alguns va ser provocada per determinades actuacions molt lluny de la voluntat dels veïns”, va afegir-hi.

L’ACM insta els consistoris a recollir testimonis de veïns, tècnics, informes de les policies locals, dels CAP de cada localitat i utilitzar altres fonts per les quals cap poder espanyol no s’ha interessat. “Ens estranya moltíssim que l’Estat, el poder judicial, ningú no hagi demanat aquesta informació”, va remarcar Saldoni.

Fotografia global

L’associació dona un marge de dos mesos perquè els consistoris consensuïn aquests informes i els adrecin a l’ACM, perquè es fusionin i s’elabori un document conjunt que serveixi de fotografia global de l’1-O arreu del país.“Els alcaldes de Catalunya volem defensar el bon nom, la dignitat, la imatge i el prestigi dels municipis del país, un prestigi que intenten qüestionar per transmetre una imatge de violència”, va defensar l’alcalde. La iniciativa també està oberta als ajuntaments que vulguin contribuir a “fer el màxim de general el relat de la veritat”.

Cada municipi validarà de la manera que cregui més convenient l’informe. Alguns passaran pel ple, d’altres per juntes de portaveus o per juntes de govern locals. La idea és que la feina estigui acabada abans de l’estiu i, en qualsevol cas, abans que s’obri el judici al Tribunal Suprem, que encara no té data. Saldoni va posar l’accent en el consens i en la rigorositat a l’hora d’elaborar els documents: “Hi ha molta informació que no és de part. No estem parlant d’una versió parcial com la de la Guàrdia Civil. No estem treballant un informe d’opinions o sensacions. El que s’hi posi ha de poder ser demostrable, perquè ho posarem a disposició de les parts i dels jutjats. I, per tant, els noms dels pobles han de ser correctes.”

LA FRASE

No estem treballant un informe d’opinions o sensacions. El que s’hi posi ha de poder ser demostrable
David Saldoni
President de l’ACM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia