Política

Artadi: “Puigdemont serà investit ara o més endavant”

La portaveu de JxCat veu una escletxa temporal per fer la investidura entre la data de l’entrada en vigor de la llei i la impugnació

Creu que un altre candidat no podrà exercir de “president normal”

La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, està convençuda que Carles Puigdemont “serà investit, o ara o més endavant”. “Però segur que passarà”, assegura. El motiu? Creu que en el futur el Tribunal Constitucional els donarà la raó i donarà llum verd a la llei de presidència quan dicti sentència. “No té cap element d’inconstitucionalitat” i només regula aspectes de la cambra catalana, hi va afegir.

Però, a més a més, la portaveu no llança la tovallola per poder investir Puigdemont aquesta mateixa setmana amb la llei aprovada, gràcies a l’escletxa temporal entre la data en què hauria de sortir publicada en el DOGC perquè entri en vigor i la impugnació posterior i consegüent suspensió automàtica fins a tenir la sentència. Les dues actuacions, però, corresponen al govern espanyol a causa del 155, cosa que també permet a l’executiu de Rajoy gestionar els tempos parlamentaris, sempre que s’avinguin a signar-la. De moment, tenen quinze dies per fer-ho. Per tant, si decideixen esgotar terminis, la signatura es faria efectiva cap al dia 19 de maig, poquíssims dies abans de la convocatòria automàtica d’eleccions, el dia 22.

En tot cas, Artadi reiterava ahir, en una entrevista al Via lliure de RAC1, que la data límit per celebrar aquest ple d’investidura és el 14 de maig i assegurava que no posaran en risc els terminis. “La nostra voluntat no és anar a eleccions”, va remarcar la portaveu de JxCat. Artadi també va insistir que dissabte a Berlín no es va parlar de noms, sinó d’itineraris, i de com s’ha de “tirar endavant la República”. Així mateix, va dir que, en cas que no es pogués fer la investidura de Puigdemont i s’optés pel pla D, no es podria parlar de “president titella”, però tampoc seria un “president normal”, perquè, de president, “ja en tenim”, va recordar.

En la mateixa línia es va pronunciar ahir la també diputada de JxCat Laura Borràs, que assenyalava que la llei de presidència brinda una oportunitat per investir Puigdemont. I en cas que finalment, a causa dels impediments de l’Estat, s’hagi d’optar per un altre candidat, i encara que la seva investidura tingui un caràcter “provisional” fins que es pugui insistir en la investidura de Puigdemont, JxCat és partidària de formar “un govern fort que pugui revertir els efectes nocius del 155”, va garantir.

Qui ahir va optar per guardar silenci amb relació a la nova decisió de JxCat és ERC, que només el va trencar amb un pronunciament d’Oriol Junqueras des de la presó d’Estremera que va ser reproduït pel vicesecretari general de coordinació interna d’ERC, Isaac Peraire, després de visitar-lo. Des de l’endemà de les eleccions del 21-D, els republicans sempre s’han mostrat partidaris d’investir un candidat que permeti formar govern. Ara, el president del Parlament haurà de decidir si torna a convocar una ronda de consultes i un ple per investir Puigdemont o si s’espera a l’entrada en vigor de la llei de presidència. La CUP tampoc va fer ahir declaracions. Les farà avui en un col·loqui aquest vespre sobre la construcció de la República i l’ampliació de la base social.

Els que van criticar amb força la decisió de JxCat van ser el PSC i Ciutadans. Els primers, en paraules del secretari d’organització, Salvador Illa, van qualificar la proposta de “presa de pèl, engany i error”. També van acusar Puigdemont de fer “una opa hostil” a ERC i al PDeCAT a causa de la “baralla interna” entre les forces independentistes. En definitiva, pels socialistes, “la situació no ajuda a desbloquejar el conflicte”. Ciutadans va reclamar a JxCat que faci veure a Puigdemont que “no serà president” i va recordar el recurs d’inconstitucionalitat que el seu grup va interposar contra la delegació de vot dels diputats Puigdemont i Toni Comín. I, si hi ha cert risc en la delegació d’aquests dos vots, tot i que Rajoy de moment no s’hi ha mostrat contrari, ahir el diputat de Demòcrates Antoni Castellà recordava que, si canvien les condicions del candidat, ells hauran de sotmetre el sentit del vot dels seus dos diputats a la decisió de la militància, i no només per votar a favor del candidat, sinó també sobre el que cal fer.

No posarem en risc la data del 22 de maig. La nostra voluntat no és anar a eleccions
Elsa Artadi
portaveu de junts per catalunya
No hi ha cap republicà al món que deixi les seves eines en mans dels enemics de la República
Oriol Junqueras
president d’erc
Puigdemont no és un candidat viable i, ara com ara, està allargant l’agonia i la confrontació
Dolors Montserrat
ministra de sanitat (PP)
Que diguin a Puigdemont el que reconeixen en privat: que no serà president
Fernando de Páramo
portaveu de ciutadans
És una presa de pèl, un engany i un error; respon a una actitud egoista i paralitzant
Salvador Illa
secretari d’organització del psc
Sotmetrem a consulta els nostres dos vots al Parlament si hi ha un pla D alternatiu
Antoni Castellà
portaveu de demòcrates


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona