Política

L’ANC i Òmnium insten Torra a fer front a la repressió

El president, en el primer acte després de ser investit, va participar en la concentració per recordar els set mesos d’empresonament dels Jordis

Les entitats celebren la victòria política a Bèlgica

El moviment sobiranista, encarnat per la ciutadania, els partits i les entitats, s’ha marcat com a repte que ningú normalitzi la repressió de l’Estat espanyol ni l’empresonament ni l’exili dels polítics catalans. És per aquest motiu que ahir es van fer noves concentracions arreu del país per reclamar que la democràcia torni a Catalunya i que els presos puguin sortir de la presó i els exiliats tornar a casa. En aquest cas, es recordaven els set mesos de l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els Jordis.

A Barcelona, la concentració va estar encapçalada per Quim Torra, que participava en el primer acte públic des que va ser investit. Per aquest motiu, va ser el focus de les càmeres i també de l’ANC i Òmnium, les dues entitats organitzadores, que van instar el president i el futur govern, que s’ha de configurar en els propers dies, a fer front a la repressió i també a construir una societat igualitària. “Mai no deixeu ningú sol davant la repressió”, li va reclamar el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, que també va llegir una carta del president de l’entitat, Jordi Cuixart, en què es congratulava pel fet que ben aviat hi haurà un executiu i demanava que es continuï treballant “en una estratègia comuna davant l’excepcionalitat repressiva que vivim”.

De la seva banda, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, també va llegir una missiva, en aquest cas del seu antecessor, Jordi Sànchez, que va destacar que ahir feia tres anys que va ser escollit màxim mandatari de l’ANC. “Si m’he de quedar amb un moment, em quedo amb l’1 d’octubre”, va ressaltar Sànchez, igual que Paluzie, que també va reivindicar la importància del referèndum. “Aquell dia va començar la degradació de l’Estat”, va afegir-hi

Crítiques a la justícia

Evidentment, la denegació de l’extradició dels consellers Antoni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig per part de la justícia de Bèlgica era la notícia més comentada entre els manifestants. Des de l’escenari, l’ANC i Òmnium també van celebrar efusivament aquesta decisió i van ressaltar que no només estem davant d’una victòria “jurídica”, sinó també “política”. “En quants idiomes caldrà que els hi diguin, que no hi ha hagut ni violència ni rebel·lió ni sedició ni malversació?”, es va preguntar Mauri.

LES FRASES

Volem una república per consolidar una justícia que no sigui hereva del franquisme
Elisenda Paluzie
PRESIDENTa de l’ANC
En quants idiomes els hi hauran de dir, que no hi va haver violència ni rebel·lió ni malversació?
Marcel Mauri
VICEPRESIDENT D’ÒMNIUM
Si als polítics els fallen les forces, que pensin en l’1 d’octubre
Roger Español
FERIT EN L’1-0

Reivindicació de la ciutadania

Durant la concentració de Barcelona, que es va celebrar a la plaça de la Catedral, l’ANC i Òmnium van voler donar molta importància a la ciutadania que es va comprometre amb la defensa de les urnes durant el referèndum o que ha estat perseguida per la justícia espanyola. Un dels que van pujar a l’escenari va ser el regidor d’ERC a Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, que es va posar un nas de pallasso al costat d’un guàrdia civil i que va ser investigat per desobediència per les càrregues en el referèndum. “Hem de perseverar”, va cridar als assistents. També van parlar el mecànic de Reus Jordi Perelló, investigat per haver-se negat a reparar un vehicle d’una agent de la Policía Nacional, i Roger Español, el jove que va perdre un ull per una pilota de goma l’1 d’octubre. “Sempre hem de recordar que va ser un dels moments més importants de Catalunya. Si als polítics els fallen les forces, que pensin en l’1-O.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona