Política

JOAN SABRIÀ I GIRALT (ERC-AM)

Alcalde de Palau-sator

“No volem que el poble sigui un parc temàtic”

“Som i volem seguir essent un poble de pagès i de serveis”

“Intentem que la gent d’aquí s’hi pugui guanyar la vida”

Nascut a Sant Feliu de Boada, de 56 anys, casat i amb un fill, Joan Sabrià és militant d’ERC des fa 12 anys. Quan acabi el mandat portarà 16 anys a l’alcaldia i no descarta tornar-se a presentar

Palau-sator, amb gairebé 300 habitants repartits en quatre nuclis –Palau, Fontclara, Sant Julià de Boada i Sant Feliu de Boada– és un poble de postal tant pel paisatge i com pel conjunt monumental. Joan Sabrià, alcalde des del 2003, reivindica que la bellesa és compatible amb l’activitat d’un municipi rural i de serveis.

En ple mes d’agost, al pic de la temporada turística, al poble s’hi respira una gran tranquil·litat...
Ara és tranquil, però hem hagut de posar dos agents cívics a controlar per evitar que la gent aparqui allà on vulgui tant a Palau com a Sant Feliu. Volem que es deixin els cotxes als aparcaments de fora perquè es pugui visitar el poble i passejar tranquil·lament.
Què representa el fet que el nucli hagi estat declarat bé cultural d’interès nacional?
D’una part és positiu des del punt de vista cultural, de protecció i de promoció, però per als veïns que volen fer alguna actuació fora de la muralla els representa que han de complir més requisits, perquè la protecció afecta també finques d’extramurs. De tota manera, com que no hi ha ni la voluntat ni la possibilitat de créixer en noves urbanitzacions, no ha suposat cap problema. Al contrari. Es tracta que es conservin les granges, perquè som un poble de pagès. Volem conservar el poble com era abans.
L’aprovació recent del pla d’ordenació urbana del municipi, que estableix un creixement molt petit fins al 2025, va en aquesta direcció.
Sí, es pot créixer molt poc al nucli de Palau i prou. Sis cases. Ens ajuda a ser el que volem, un municipi rural i de serveis. L’activitat agrícola es combina amb segones residències, cases rurals, restaurants, apartaments de lloguer. Un poble de pagès i de serveis, en definitiva. No necessitem créixer perquè tampoc no hi cabríem. Necessitàvem un pàrquing a Palau-sator i Sant Feliu, i ja els tenim.
Al municipi hi ha unes 70 places de turisme rural i unes 40 places hoteleres. És el que ha de tenir el poble?
Sí, però el més important per a nosaltres és que els propietaris de les cases rurals i els restaurants són gent del poble, que no han hagut de marxar i poden tenir-hi un negoci. D’això n’estem molt contents, a diferència del que ha passat en altres municipis, que hi ha arribat gent de fora i els han convertit en un parc temàtic. Nosaltres mirem de conservar que la gent del poble es guanyi la vida al poble.
Us preocupa que Palau-sator es converteixi en un parc temàtic?
No ho volem de cap manera. Volem que si ha de passar un tractor pel carrer, pugui passar. No podem condicionar tota l’activitat del municipi de tal manera que no hi hagi la vida pròpia del poble. Nosaltres hem de continuar essent nosaltres. Aquesta ha estat sempre la meva idea i crec que s’ha de mantenir en el futur. Hi hagi qui hi hagi.
És difícil gestionar la dispersió en quatre nuclis de població?
Són com quatre fills que has de tractar de manera equilibrada. No pot ser que un mengi i els altres passin gana. Els hem de donar els serveis que necessiten. No podem tenir ni piscina ni pavelló, però sí una bona xarxa d’aigua, uns carrers en condicions, un enllumenat correcte..., i crec que tot això ho tenim. Ara també hem pogut arreglar bé l’entrada a Palau, que ens feia molta falta perquè era fins i tot perillosa.
No us falta de res, doncs?
Sí, convertir les escoles de Sant Feliu, que tenim molt ben arreglades, en una llar perquè la gent gran s’hi pugui reunir en condicions, tant la d’aquí com la d’algun poble del voltant.
És alcalde des del 2003. Es tornarà a presentar?
Ho estem parlant amb els regidors. Si creuen que els puc ajudar, ho faré. Però pot ser alcalde qualsevol altre. Som com una família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia