Política

Front per frenar la immigració

Salvini i Orbán segellen una aliança per forçar canvis en la política migratòria de la Comissió Europea

L’eix Roma-Budapest se situa en oposició al bloc de països més flexibles que encapçala Macron

Els homes forts d’Itàlia i Hongria, els nacionalistes Matteo Salvini i Viktor Orbán, van escenificar ahir la seva sintonia en polítiques contra la immigració a Europa i van segellar una aliança per impulsar un canvi en l’estratègia que, sobre aquest àmbit, està seguint Brussel·les.

“Ara mateix a la Unió Europea hi ha dos blocs, un de liderat per Macron, que és el cap dels partits que donen suport a la immigració, i a l’altre cantó hi som nosaltres, que volem frenar la immigració il·legal. Aquesta és la situació actual”, va dir el líder hongarès en la roda de premsa conjunta posterior a la trobada.

Salvini, líder de la ultradretana Lliga, i Orbán es van reunir a la seu de la delegació del govern a Milà, en una cita “política i no institucional”, com es va afanyar a recalcar l’altre soci de l’executiu italià, l’antisistema Moviment Cinc Estrelles.

El ministre de l’Interior i vicepresident d’Itàlia comparteix amb Orbán la seva retòrica contra la immigració i, durant els darrers dies, ha protagonitzat un torcebraç amb els països europeus retenint més d’un centenar d’immigrants en un vaixell militar al port de Catània, a Sicília, sense deixar-los desembarcar. Amb aquesta acció, Salvini volia pressionar els socis europeus perquè acceptessin acollir part dels refugiats. El seu gest, però, li ha costat l’obertura, per part de la fiscalia d’Agrigento (Sicília), d’una investigació per segrest, arrest il·legal i abús de poder. “Ja poden obrir investigacions o processos, que no em faran canviar d’idea”, es vantava ahir. I, tot seguit, clamava com si fos un eslògan: “Aturar la immigració és possible.”

El ministre italià va assegurar que, després de la seva entrevista amb Orbán, “comença un camí per aconseguir una UE diferent, per aconseguir un canvi en la Comissió Europea i en les polítiques europees perquè centrin la seva atenció en el dret a la feina, a la vida i a la seguretat”.

L’esquerra protesta

Al seu costat, li donava la raó Orbán, que ha tancat les fronteres del seu país al flux de refugiats que, procedents de l’anomenada ruta balcànica, feien cap a l’Europa central. “Hongria ha demostrat que la immigració es pot frenar per terra”, va proclamar Orbán, que va afegir que Salvini li mereix respecte perquè “està demostrant que la immigració també es pot frenar per mar”. “Del seu èxit depèn la seguretat de la UE. L’animem a no fer marxa enrere i a defensar les fronteres europees.”

“Estem treballant per construir una nova aliança que exclogui els socialistes i l’esquerra i que doni prioritat als valors que les nostres formacions representen”, hi va afegir Salvini. Tots dos dirigents comparteixen la mateixa visió sobre la immigració il·legal. Orbán és contrari a la recol·locació de refugiats entre els països de la UE i ha advertit en diverses ocasions que l’arribada de fluxos migratoris a Europa pot incrementar el risc d’atemptats terroristes.

Per la seva banda, Salvini, que fa tres mesos que és al capdavant de la cartera d’Interior, ha prohibit durant aquest temps l’entrada a ports italians de vaixells d’ONG amb immigrants rescatats al mar. Va dir que, per Itàlia, Hongria és un país de referència, amb un “creixement de més del 4% i una taxa impositiva única del 9% per a les empreses i del 15% per a les persones” físiques, cosa que demostra que “un país pot créixer gastant i no havent de fer retallades i sacrificis”.

Orbán, al seu torn, va insistir que els immigrants que arriben clandestinament a les costes europees “no han de ser recol·locats ni repartits” entre els estats comunitaris, sinó “tornats als seus països d’origen”.

El M5E, que governa a Itàlia en coalició amb la Lliga, ha mirat de desmarcar-se d’aquesta reunió. El seu líder, el també vicepresident del govern Luigi Di Maio, va afirmar en una entrevista que Orbán “és molt diferent” dels valors que defensa la seva formació. De forma paral·lela, a Milà va tenir lloc una manifestació organitzada per formacions d’esquerra i centreesquerra, com ara el Partit Demòcrata i Lliures i Iguals, en què van participar unes 2.000 persones per defensar els valors democràtics i el projecte d’integració europeu.

LES FRASES

Salvini demostra que la immigració també es pot frenar per mar. L’animo a no fer marxa enrere
Viktor Orbán
PRIMER MINISTRE HONGARÈS
Treballem per a una nova aliança que exclogui l’esquerra i doni prioritat als nostres valors
Matteo Salvini
MINISTRE DE L’INTERIOR ITALIÀ

El Pakistan carrega contra Wilders

Redacció

El Senat pakistanès va aprovar, dilluns, una resolució de condemna del concurs de caricatures de Mahoma que ha proposat organitzar pròximament a Holanda el diputat xenòfob i antiislamista Geert Wilders. En el seu primer discurs a la cambra des que va guanyar les eleccions, el juliol passat, el nou primer ministre pakistanès, Imran Khan, va alertar que portarà la qüestió de les “caricatures blasfemes” a les Nacions Unides i a l’Organització per a la Cooperació Islàmica (OCI).

El seu homòleg holandès, el liberal Mark Rutte, s’ha distanciat de la iniciativa de Wilders afirmant que el líder del Partit per la Llibertat no forma part del seu govern i que, per tant, la seva proposta tampoc té res a veure amb el gabinet. Els retrats del profeta Mahoma són considerats una blasfèmia per l’islam. Wilders, però, defensa la idea del concurs afirmant que no s’organitza amb ànim de provocar: “Volem demostrar que nosaltres no negociem amb la nostra llibertat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia