Política

El govern destituït preveu un camí llarg i prega pacifisme

L’executiu de Puigdemont fa una crida a defugir provocacions que pretenen justificar la repressió contra el sobiranisme

El darrer govern de Puigdemont, amb el vicepresident Junqueras i tots els consellers excepte el dimitit Santi Vila, signava ahir un text en què demana a l’independentisme que afronti en pau i concòrdia el “llarg” i “complex” camí cap a una república. El comunicat en vigílies de la Diada, que fa una crida a la mobilització continuada, és sobretot un preg a continuar-ho fent “amb un insubornable compromís amb la no-violència”. Pel govern destituït pel Senat espanyol, la majoria del qual és a la presó o a l’exili, el major risc per al projecte independentista és que respongui a “l’estratègia de la provocació”, que considera que determinats actors de l’Estat mantindran per justificar “l’ús de la força” contra el moviment polític i cívic.

Així, el text demana a l’independentisme que mantingui el compromís, la solidaritat i la mobilització, començant per les manifestacions de la Diada, i que ho faci amb “esperit de concòrdia i transversalitat” davant els que acusa d’haver intentat “dissoldre l’esperit cívic i pacífic del poble català”. El govern de Puigdemont acusa “alguns dels aparells de l’Estat” d’haver-ho intentat fins ara per mitjà de “poderosos suports de propaganda i econòmics”, i adverteix que ara intenten “estimular confrontacions” per trencar la convivència en una referència implícita a la campanya de Ciutadans però també de grups anònims per treure de carrers i places els llaços grocs en solidaritat amb els presos polítics.

El text dels exconsellers Turull, Romeva, Borràs, Ponsatí, Comín, Forn, Rull, Puig, Mundó, Bassa i Serret, al costat de l’expresident i exvicepresident, demana continuar amb l’actitud “que tot Europa ha pogut veure i respectar” perquè, segons ells, està basada en propostes, construcció d’alternatives, “diàleg amb tothom i respecte a la diversitat”. Els membres de l’executiu que va presidir Puigdemont fan una crida a l’independentisme a no perdre “l’esperança ni el coratge” malgrat “les dificultats, el dolor i les incerteses”. Reivindiquen que Catalunya va començar “una nova era” l’1 d’octubre del 2017 i que les accions del moviment independentista no s’han de desviar dels seus propòsits de “llibertat, democràcia, progrés social, solidaritat i pau”.

Amb l’excepció de Vila, que va dimitir hores abans d’aprovar-se la declaració d’independència del 27-O, aquest text és la primera iniciativa conjunta de tots els membres de l’anterior govern –inclosos els consellers en llibertat Mundó i Borràs– després de ser destituïts i empresonats o fugir a l’exili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona