Política

Sánchez insta ara Casado i Rivera a demanar-li perdó

La portaveu de La Moncloa els acusa d’“assetjar” i voler “abatre” el president i els reclama que siguin ells els que aclareixin els seus títols

La UAB nega que el líder de Cs sigui doctorand

“La dreta ha volgut abatre el president.” Des de La Moncloa no es dissimulava ahir l’enuig que ha provocat el front Rivera-Casado per posar contra les cordes Pedro Sánchez amb sospites sobre greus irregularitats a la seva tesi doctoral, que ara ja és pública. La portaveu del Consell de Ministres, Isabel Celáa, es va mostrar força dura amb l’oposició, a la qual va exigir que demani “perdó” al cap del govern espanyol pel “setge” a què l’han sotmès; una situació que qualificava d’“indesitjable” i atribuïa a les ànsies de l’oposició de desgastar el president i empastifar la gestió del seu executiu. “Sánchez està convençut que tot aquest cas només s’ha usat per fer soroll i que no té res de veritat”, insistia Celáa.

Querelles a diaris

En tot cas, i després que la portaveu semblés diluir l’amenaça del dia anterior del president espanyol d’acudir als tribunals contra els mitjans de comunicació que van publicar l’existència de plagi, ajuda externa o de tracte de favor per part del tribunal que va avaluar el doctorat, anit Sánchez enviava un burofax a ABC, El Mundo i OKdiario –autors de les informacions– alertant-los que si no rectificaven, el següent pas seria iniciar accions legals “fins i tot per la via penal”, en defensa “de l’honor i la dignitat”.

Minuts abans que comencés la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, es feia accessible la tesi a tothom qui desitgés consultar-la a través de la plataforma Teseo. Prèviament, La Moncloa l’havia sotmès a dos tests de control de plagi, i en tots dos casos havia quedat molt per sota del llindar del 24%, que és el que es considera acceptable. Celáa aprofitava els resultats, que desmentirien la tesi que Sánchez va copiar a dojo articles d’altres autors, per suggerir al president del PP, Pablo Casado, i al de Cs, Albert Rivera, que siguin ara ells els que aclareixin les situacions aparentment anòmales dels seus currículums.

Perquè, a banda del cas del màster de Casado a la Universitat Rei Joan Carles, que és en mans de la justícia, també Rivera és en el punt de mira, després que ahir la rectora de la UAB, Margarita Arboix, desmentís que sigui doctorand en dret constitucional perquè no hi està matriculat, malgrat que així consta en el seu currículum de la pàgina del partit. De fet, el dirigent taronja ha anat modificant els seus títols acadèmics dels diferents expedients públics. Ja el 2015, un currículum del Cercle d’Economia feia constar que era doctor. Cs, però, assegurava que havia estat una errada d’aquesta entitat.

Aquesta circumstància, doncs, no va passar desapercebuda a La Moncloa, atès que havia estat Rivera qui dimecres passat va canviar de forma sobtada la seva pregunta de control al cap de l’executiu espanyol i, aprofitant la recent dimissió de Carmen Montón, escampava l’ombra del dubte sobre una tesi que Sánchez s’havia negat a penjar a Teseo perquè tothom que ho desitgés podés consultar-la. I l’endemà de la pregunta, Rivera i Casado feien front comú per exigir la compareixença del president socialista a la cambra baixa per donar explicacions sobre la tesi, una reclamació que no prosperarà atès que la resta de grups –Podem, ERC, PDeCAT i PNB– no els faran costat i la frenaran dimarts vinent a la junta de portaveus. La major part de partits consideren que la publicació de la tesi –la principal exigència de tots ells– fa innecessari que doni més explicacions.

Contrastar parers

En canvi, tant Casado com la direcció de Cs insistien ahir que la publicació de la tesi no és suficient i el que cal és que vagi a la cambra espanyola perquè es pugui resoldre si realment hi ha o no plagi o si s’han fet o no “trampes” per obtenir la titulació.

LA FRASE

El president està fort i amb la profunda convicció que tot el seu cas no té res a veure amb la veritat
Isabel Celáa
portaveu del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona