Política

L’AMI exigeix l’arxivament de les investigacions als batlles

L’advocada de l’alcaldessa de Girona demana a la fiscalia que tanqui aquesta instrucció “prospectiva i sense indicis de delicte”

Insisteix que l’organització de l’1-O ja és als jutjats

“Són unes diligències d’investigació prospectives, sense indicis de delicte, i que han superat amb escreix el principi de proporcionalitat que fixa l’estatut orgànic del ministeri fiscal.” Amb aquests contundents arguments, l’advocada de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Teresa Rosell, en nom de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va demanar ahir a la fiscalia de Girona l’arxivament de la causa oberta contra ella, dijous vinent farà un any, per haver donat suport al referèndum de l’1-O, tal com van fer 711 alcaldes més.

Està previst que aquest reclam d’arxivament sigui presentat per representants legals d’altres batlles, un centenar dels quals continuen sota sospita de les fiscalies del territori , i algunes ja han tornat a demanar sis mesos més de pròrroga en les investigacions als alcaldes, tot i que la Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar una resolució “en breu”. L’Audiència de Girona, en una resolució sobre l’alcaldessa de Roses, ja va deixar clar que els decrets d’alcaldia en suport de l’1-O no són delicte, i que cal veure si els alcaldes van cometre un delicte de desobediència per omissió (implica inhabilitació, no presó) en permetre l’ús de locals municipals per a la votació.

En l’escrit, la lletrada Teresa Rosell exposa que el 20 de setembre de l’any passat, quan l’alcaldessa de Girona va ser citada a declarar a la fiscalia, ja va demanar el cessament de les investigacions perquè “no hi havia cap fet imputable”, i alhora es queixa que des de llavors no se’ls ha comunicat res. Hi afegeix que la fiscalia hauria de tancar les actuacions indagatòries ja que l’organització de l’1-O està judicialitzada, i recorda que la magistrada del TSJC Mercedes Armas va ordenar a la fiscalia que deixés d’investigar i de donar ordres als cossos policials respecte a l’1-O. Fins i tot, Rosell exposa a la fiscalia que el seu estatut orgànic i la circular 4/2013 “proscriu” diligències d’investigació obertes sine die, com –conclou– en el cas de l’1-O.

D’altra banda, una delegació d’alcaldes i representants municipals ha denunciat davant de responsables de l’ONU a Suïssa la “persecució judicial” per haver aprovat una declaració política a favor del referèndum de l’1-O. En una visita d’estudi sobre “democràcia directa”, organitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’AMI aquesta setmana, un grup de batlles s’ha reunit amb dos responsables de l’Oficina de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Yulia Babuzhina i Marc Bojanic. “L’Estat espanyol ha estat abusant del poder judicial per perseguir-nos i amenaçar-nos”, va assegurar el president de l’ACM, David Saldoni, segons l’ACN.

La delegació a Suïssa també es va reunir amb les exdiputades d’ERC i de la CUP Marta Rovira i Anna Gabriel, exiliades pel seu processament, per mostrar-los el “suport i la solidaritat” del món local.

LA FRASE

La fiscalia ha criminalitzat centenars d’alcaldes, amb una investigació sense garanties
Teresa Rosell
advocada de l’ami


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona