Política

El ‘Michael’ deixa dos morts i milions en pèrdues als EUA

El perill es manté al sud-est del país tot i que l’huracà ja s’ha convertit en tempesta tropical

L’alta devastació farà que es trigui dies a calcular el valor de les destrosses

Les imatges de destrucció que ha deixat el pas de l’huracà Michael pel nord-oest de Florida i Geòrgia són demolidores. El primer recompte deixa dos morts, centenars de milers de llars sense energia elèctrica a tot el sud-est dels EUA i pèrdues que es calculen milionàries.

“Sembla una zona de guerra, com si hagués caigut una bomba nuclear”, va dir David Barnes, resident de Panama City, al diari local. Grans àrees del nord-oest de Florida, a la zona coneguda com Panhandle (per la seva forma com si fos el mànec d’una paella) estan del tot aniquilades. “Hi estic volant per sobre i ha desaparegut completament”, deia una reportera de la CNN, en passar en helicòpter per la zona zero on dimecres al vespre el Michael va impactar amb vents que superaven els 250 km/h i pluges torrencials.

La velocitat amb què l’huracà va travessar Florida i Geòrgia ha permès que avui ja comencin les tasques d’avaluació de danys. De moment les autoritats han confirmat dues morts: un home a qui li va caure un arbre a sobre, i una nena d’11 anys en rebre un cop al cap d’una planxa metàl·lica que va sortir volant. “Insto els residents de les àrees impactades que continuïn lluny de les carreteres i fent cas de les autoritats locals, perquè els equips de rescat puguin fer la seva feina”, va implorar el governador de Florida, el republicà Rick Scott.

La primera tasca serà recuperar l’energia elèctrica per a les més de 850.000 llars i empreses que han tingut talls de llum, especialment els quatre hospitals que van haver de tancar.

El president nord-americà, Donald Trump, va prometre que la recuperació “serà molt ràpida” després d’un huracà “d’un poder mai vist”, i ha autoritzat l’ús de fons federals per a una reconstrucció que encara es desconeix quant costarà o quan trigarà. Els equips de rescat patrullen per obrir camins i trobar desapareguts i atrapats entre els edificis en ruïnes. Els afectats que van fer cas de les ordres d’evacuació esperen que les autoritats els permetin abandonar refugis i albergs, i tornar al que quedi de les seves llars.

El perill i les alertes no han acabat. El Michael, convertit en tempesta tropical, avança amb violència cap a les Carolines, que encara s’estan recuperant de la devastació provocada per l’huracà Florence no fa ni un mes.

LA XIFRA

850.000
llars i empreses van quedar en algun moment sense energia elèctrica al sud-est dels Estats Units.

Trump no cancel·la la campanya electoral

Donald Trump va ser el centre de les crítiques per no haver cancel·lat els mítings de campanya programats aquesta setmana per centrar-se en la resposta a l’huracà Michael. El mandatari es va justificar dient que no volia fer un lleig als seus seguidors, i que ho té tot sota control.

La decisió va arribar en un moment en què les cadenes televisives, fins i tot la conservadora Fox News, estan decidint no emetre els discursos de campanya de Trump pels baixos nivells d’audiència.

Barack Obama, el seu predecessor, va suspendre un parell de vegades la campanya electoral en una situació similar: el 2012 per l’huracà Sandy, i el 2016 pel Matthew.

Per la seva banda, la primera dama, Melania Trump, va dir en una entrevista a la cadena ABC que es considera “la persona més assetjada del món”, especialment per les crítiques que rep pel fet d’encapçalar una campanya contra l’assetjament a infants i adolescents mentre el seu marit, el president dels EUA, utilitza Twitter per insultar els seus rivals. Mentrestant la seva predecessora, Michelle Obama, va anunciar una iniciativa per potenciar l’educació de nenes a tot el món a través de beques i programes especials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia