Política

Indústria veu el llaç groc “contrari a la llei i l’ordre públic”

El ministeri diu que l’Oficina de Patents veta la marca de vi Allibera’m pel signe “polític” i “contrari als bons costums”

Pedro Sánchez sempre ha considerat que portar un llaç groc en solidaritat amb els presos catalans s’emmarca en la llibertat d’expressió i va respectar que Quim Torra en lluís un a la solapa quan va ser rebut a La Moncloa el 9 de juliol. “Et pot agradar o no, però cal respectar la llibertat d’expressió”, havia dit Sánchez a l’abril. El Ministeri d’Indústria de Reyes Maroto, però, no fa seu el respecte del president i denuncia que el llaç groc és “contrari a la llei i a l’ordre públic”, en resposta a una pregunta escrita del diputat del PDeCAT al Congrés Toni Postius.

El que Postius exigia a Indústria és que expliqués per què l’Oficina de Patents i Marques –un organisme que depèn del ministeri i la direcció general del qual recau en l’extremeny José Antonio Gil Celedonio– ha suspès la marca catalana de vi Allibera’m, que està elaborat al Montsant i que incorpora un llaç groc com a element gràfic en solidaritat amb els presos. En la resposta escrita, el Ministeri d’Indústria explica que la marca Allibera’m està vetada des del 19 de juny del 2018 perquè l’article cinquè de la llei de marques del 2001 prohibeix registrar com a marca signes “que siguin contraris a la llei, a l’ordre públic i als bons costums”.

Recaptar per als presos

El departament de la ministra Reyes Maroto fins i tot va més enllà de la lletra estricta de la llei i acusa el sol·licitant de la marca de “pretendre utilitzar en benefici d’una persona símbols referits a certs esdeveniments polítics contraris a l’ordre constitucional”. És un argument que posa en qüestió el propòsit que anunciava al seu dia un dels creadors del vi Allibera’m, Joan Carles Beltran, de destinar gairebé la meitat de la recaptació a l’Associació Catalana pels Drets Civils, que va ser creada pels familiars dels presos polítics i dels exiliats, sense que cap d’ells hagi denunciat mai el fet de sentir-se utilitzat per part d’Allibera’m per a un guany empresarial.

Idees de caràcter polític

El que fa Indústria, però, és alhora reinterpretar el que significa el llaç groc: pel ministeri, no és un símbol no partidista i de solidaritat amb els presos preventius per ordre de Pablo Llarena en el cas del procés encara no jutjat al Tribunal Suprem, sinó que representa “idees de caràcter polític contràries a l’ordenament jurídic vigent que no tenen res a veure amb el tràfic de béns i de serveis”. Quan els responsables –entre els quals, Joan Carles Beltran, un dels creadors del vi i gestor de Lovers Wine Elegance– van presentar Allibera’m, l’eslògan publicitari era Aixecarem ampolles a l’Estat espanyol (sic). Per ara, el que l’Estat no aixeca és el vet a la marca. Al mateix temps, pel fet d’assessorar sobre el gust del vi, el cuiner Sergi de Meià va ser víctima d’insults a les xarxesi d’una crida al boicot contra el restaurant que porta el seu nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona