Política

Desenes de morts en un atemptat a l’Iran contra el cos d’elit de l’exèrcit

Un grup extremista sunnita ataca un autobús en una zona propera al Pakistan

L’acció coincideix amb la setmana del 40è aniversari de la Revolució Islàmica

Almenys 27 persones van morir, ahir, i tretze més van resultar ferides en un atemptat suïcida contra un autobús en què viatjaven membres de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, el cos d’elit de les forces armades.

Segons va informar l’agència estatal IRNA, l’atac terrorista es va produir quan un vehicle carregat d’explosius va esclatar al pas de l’autobús al sud-est del país, a la zona de Chanali, situada a la província de Sistan i Balutxistan, durant la setmana en què el país commemora el 40è aniversari de la Revolució Islàmica.

Segons diversos mitjans, el cop el va perpetrar el grup extremista sunnita Yeish al Adl, que ja ha comès recentment altres atacs contra els militars en aquesta zona del Sistan i el Balutxistan, a la frontera amb el Pakistan. Els Guardians de la Revolució ahir van culpar de l’atemptat els terroristes sunnites –sense esmentar el nom del grup– i “mercenaris dels serveis d’intel·ligència dependents del règim de la dominació i l’arrogància”, en al·lusió als EUA. Els guardians de la revolució, juntament amb l’exèrcit, ja van ser blanc d’un greu atac al setembre, que va causar 24 morts i 60 ferits durant una desfilada militar a la ciutat d’Ahvaz (oest). Estat Islàmic va reivindicar l’acció i les comeses el juny de 2017 a Teheran, que van causar 17 morts. Després dels atemptats d’Ahvaz i Teheran, els guardians van bombardejar amb míssils bases gihadistes a Síria.

Acusen una agent dels EUA d’espiar per a Teheran

Redacció

Un tribunal federal dels EUA va imputar, ahir, una ciutadana nord-americana i quatre iranians per conspiració per “lliurar informació de defensa nacional a representants del govern de l’Iran”, segons va informar el Departament de Justícia. La nord-americana és Monica Elfriede Witt, una antiga agent de contraespionatge de 39 anys que va desertar a l’Iran el 2013 i que, suposadament, va ajudar els serveis d’intel·ligència iranians a atacar els seus excompanys. Witt també és sospitosa d’haver revelat als iranians el nom codificat i dades d’una missió classificada d’un programa del Departament de Defensa estatunidenc. Les autoritats han emès una ordre d’arrest contra Witt, que està fugida, i contra la resta d’imputats. Els presumptes hackers treballaven per la Guàrdia Revolucionària iraniana i usaven comptes falsos per introduir programes malignes que els permetessin accedir a xarxes de l’espionatge dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia