Política

Demanden Trump per haver declarat l’emergència nacional

Setze estats porten el president als tribunals per aturar el desviament de fons per a la construcció del mur a la frontera amb Mèxic

Els demandants argumenten que viola la voluntat explícita del Congrés

Donald Trump ho va predir. I tal dit, tal fet: la matinada d’ahir, una coalició de setze estats dels EUA –tots estan governats pels demòcrates, excepte un, Maryland– va posar una demanda contra el president per intentar bloquejar la declaració d’emergència que el mandatari havia decretat divendres passat per accelerar la construcció del mur a la frontera amb Mèxic.

La demanda judicial es va presentar quan als Estats Units encara se celebrava el festiu del Dia del President, en honor de George Washington. L’objectiu és aturar als jutjats que Trump pugui moure fons federals dels departaments de Defensa i el Tresor cap a la construcció del quilomètric mur que vol erigir, símbol de les polítiques antiimmigració del seu mandat, sense l’aprovació del Congrés.

Pels demandants, el president “ignora de manera flagrant la separació de poders fonamental descrita en la Constitució”, en què clarament es dona el poder dels diners al legislatiu. I ho fa per donar resposta a una “crisi manufacturada” per la Casa Blanca, que ha qualificat d’emergència nacional per a la seguretat dels EUA el fals augment de l’arribada d’immigrants a la frontera sud i les “riuades” de drogues que entren al país des de Mèxic.

“Sap que no hi ha cap crisi a la frontera, sap que la declaració d’emergència està injustificada, i admet fins i tot que perdrà als tribunals”, va recordar el fiscal general de Califòrnia, Xavier Becerra, líder del grup que ha tornat a posar una política de Trump als jutjats.

Becerra feia referència a les paraules que el mateix president va pronunciar en l’anunci de la mesura, la predicció –que s’ha complert– que seria demandat per Califòrnia i altres estats governats pel Partit Demòcrata. L’auguri següent és que el tribunal d’apel·lacions del districte novè, amb seu a San Francisco, bloquejarà l’acció presidencial.

No seria la primera vegada: ja ha estat font dels pitjors maldecaps judicials del president. Allà es va bloquejar fins a tres vegades el vet migratori a nacionals de països de majoria musulmana, així com la intenció de posar fi al programa de protecció a la deportació dels anomenats dreamers, joves sense papers criats als EUA des de petits.

A banda de la base d’inconstitucionalitat de la declaració, posen en qüestió el concepte d’“emergència” en si, i més després que Trump confessés que només va signar el decret per accelerar la construcció del mur, no pas perquè fos necessari. “L’evidència són les mateixes paraules del president”, va assenyalar Becerra.

També es posa de manifest que la construcció del mur afectaria diversos ecosistemes, una base que ja ha estat descartada per alguns tribunals, que han donat llum verd a l’omissió del compliment d’una sèrie de lleis mediambientals en zones de la frontera per construir la tanca.

Per la seva banda, diverses organitzacions de defensa dels drets civils també estan preparant demandes contra el president nord-americà.

Bernie Sanders torna per al 2020

El senador Bernie Sanders es va afegir ahir a la llarga llista de candidats a la nominació demòcrata a la presidència dels EUA. El veterà polític de Vermont (tindrà 79 anys el dia de les eleccions, l’any 2020) entra en la cursa en una posició molt diferent de quan va intentar derrotar Hillary Clinton de cara als comicis del 2016. Ara ja no és un personatge desconegut titllat de “socialista” i vist com un radical: va obligar el Partit Demòcrata a girar a l’esquerra amb una “agenda progressista” que mantindrà ara, basada en sistema de salut universal i augment del salari mínim. El senador aspira a concloure la “revolució” que el va convertir en un personatge molt popular, especialment entre els votants més joves.

Sanders, dotzè candidat a les primàries demòcrates, lidera les enquestes, només superat per l’exvicepresident Joe Biden, que prendrà una decisió sobre si es presenta en les pròximes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona