Política

Sànchez: “És fals el relat d’un intent d’assalt”

L’expresident de l’ANC afirma que la comitiva judicial del 20-S va actuar amb normalitat i que ell es va limitar a col·laborar en l’ordre

Admet moments de tensió, condemna els danys a vehicles i recorda que no hi va haver cap incident

Sis hores va durar ahir la declaració de Jordi Sànchez davant del Tribunal Suprem. No era en va. La fiscalia sustenta el delicte de rebel·lió i l’exercici de la violència que requereix aquesta pena en bona part de l’actuació de Sànchez i Jordi Cuixart davant de la conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017. Sànchez, en canvi, va voler deixar clar quatre missatges: en cap moment es va obstaculitzar la feina de la comitiva judicial, es va intentar col·laborar a través del servei d’ordre de l’ANC en la seguretat de la protesta, no hi va haver cap llançament d’objectes ni cap risc per a la integritat física de persones o béns i, finalment, en tot moment es va fer valer el dret de manifestació i llibertat d’expressió.

Així ho va afirmar ahir l’activista Jordi Sànchez a preguntes del fiscal Javier Zaragoza, que va dedicar esforços a buscar la violència durant tot l’interrogatori. El ministeri fiscal, però, no es va limitar només als fets del 20-S, sinó que també va intentar relacionar amb Sànchez i l’ANC la violència que va tenir lloc durant la jornada del referèndum l’1-O instigant les mobilitzacions dels ciutadans davant dels col·legis per protegir les urnes.

Tanmateix, Sànchez va intentar fer un relat detallat de la jornada del 20-S i de la seva actuació des que va arribar a primera hora davant de la conselleria, i no se’l va deixar entrar, fins a la una del migdia, quan hi va tornar després de rebre la trucada del llavors conseller d’Interior, Joaquim Forn, demanant-li col·laboració en matèria de seguretat davant el nombre de manifestants que, admet, “ens va sorprendre a tots”.

Cop de mà a la seguretat

Va ser a partir d’aquell moment quan Sànchez, amb l’equip del servei d’ordre de la pròpia assemblea, va intentar establir un cordó de seguretat entre la porta principal de la conselleria i els manifestants per tal de facilitar les entrades i sortides a l’edifici. En aquest punt, Sànchez va defensar la seva voluntat de “col·laborar” i va descartar, davant la insistència del fiscal, que fos ell el “responsable” del dispositiu de seguretat, i més quan en dos moments determinats del 20-S se li van demanar, per part de la Guàrdia Civil, dues actuacions que excedien els seus coneixements i competències.

Tensió el 20-S

El primer, quan se li va demanar desplaçar la manifestació de davant de la conselleria per poder fer arribar uns vehicles, una tasca a la qual Sànchez es va negar. “Em superava, era impossible”, va indicar, a causa, sobretot, de la densitat de la manifestació. Un altre moment que Sànchez va admetre que havia viscut amb “tensió” es va produir quan a mitja tarda es va assabentar per un tinent del cos de seguretat que hi havia “armes llargues” a dins d’un vehicle policial. “Vam intentar protegir-lo amb un cordó de voluntaris fins que vam desconvocar la manifestació; ja els vaig dir que no era la meva responsabilitat”, insistia davant del fiscal, que sí que la hi atribuïa.

L’expresident de l’ANC també va condemnar un cop més, aquesta vegada des de la sala del Suprem, els danys als vehicles policials, que va imputar a una minoria d’exaltats, un comportament que va contrarestar amb el que van exhibir uns manifestants que a mitja tarda ja arribaven als 50.000. De fet, Sànchez va elogiar l’actitud dels concentrats recordant al fiscal que al llarg de la jornada no es va produir cap incident greu i que, a més a més, no s’han trobat ni imatges ni comentaris de destrosses ni per part dels manifestants a través de les xarxes socials ni tampoc per part dels mitjans de comunicació que estaven concentrats a la zona.

I als retrets del fiscal per no haver actuat abans amb crides a la desmobilització, Sànchez va destacar en tot moment el dret a la manifestació i a la llibertat d’expressió, ja que en cap moment de la jornada “ no hi va haver cap risc per a la integritat física de les persones ni de l’edifici de la conselleria”, sentenciava, i considerava el temor admès per la secretaria judicial a sortir pel cordó de seguretat a una “percepció” de la funcionària, i no pas a uns fets violents que s’haguessin produït amb anterioritat i que, per tant, poguessin justificar aquella por. De resultes de les converses “fluides i naturals” amb el tinent de la Guàrdia Civil i de les actuacions al llarg de tot el 20-S, mai va arribar a imaginar que poguessin derivar en una acusació que a hores d’ara ja fa que acumuli més d’un any en presó preventiva i s’enfronti amb una pena de 17 anys de presó.

Finalment, i a acusacions del fiscal, Sànchez també va negar que conegués amb anterioritat el document Enfocat’s que, d’altra banda, va qualificar d’“irrellevant”. “No aguanta la més mínima prova de contrast”, assegurava en referència a detalls que incloïa el document atribuït a Josep Maria Jover, exsecretari general d’Economia i que també ha servit de base de les acusacions.

El whatsapp i Marchena

La nota de la jornada va estar protagonitzada per l’al·lusió del mateix Sánchez al president del tribunal, Manuel Marchena, a l’hora de rebutjar que tingués coneixement, com el fiscal li atribuïa, d’un correu que li recomanava posar vehicles al voltant dels col·legis electorals durant la jornada de l’1-O. Visiblement enfadat, Sànchez, que havia negat tant conèixer el remitent (Xabi Strubell) com haver obert o llegit el contingut del correu, a insistències del fiscal assenyalant-lo com el destinatari, va interrompre: “Perdoni, no vull ser impertinent”, va avisar, per afegir-hi immediatament després: “Hi ha whatsapps que s’han enviat que han compromès la dignitat i el bon nom del president d’aquesta sala i és evident, pel que ell ha dit, que ell no sabia res d’aquests whatsapps. Amb la qual cosa, estem aquí”, va cloure.

Sànchez, com va fer Oriol Junqueras, es va presentar des del primer moment com un “pres polític” i repetides vegades va confessar que tenia la “sensació” que tant ell com Cuixart estan sent castigats “per assumir aquestes responsabilitats en moviments cívics i haver exercit el dret d’expressió”. Cuixart, de fet, serà el pròxim a declarar; ho farà dimarts amb l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i es donarà per acabada la fase de declaracions dels acusats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona