Política

El defensor dels drets francès denuncia repressió i retrocés de les llibertats

L’alt funcionari constata que les autoritats responen amb polítiques de seguretat a la immigració i als ‘armilles grogues’

El govern rebat les crítiques

El defensor dels drets francès, Jacques Toubon, va denunciar ahir un increment de la repressió a França i un retrocés de les llibertats, que arrenca de l’estat d’urgència aplicat al país després dels atacs gihadistes de París, el 2015.

“A França [...] s’ha implantat una política de reforçament de la seguretat i de la repressió davant l’amenaça terrorista, les agitacions socials i la por d’una crisi migratòria”, va declarar Toubon, autoritat independent encarregada de defensar els ciutadans davant de l’administració. En el seu informe del 2018, que cobreix el període d’eclosió del moviment dels armilles grogues, la institució que presideix l’exministre de dretes constata “el nombre mai vist de detencions i presons preventives” durant certes manifestacions. Segons l’informe, les instruccions de les autoritats per gestionar la contestació social “semblen inscriure’s en la continuïtat de les mesures de l’estat d’urgència”, decretat després dels atemptats del 13 de novembre del 2015.

Aquest règim d’excepció, en vigor durant dos anys i que hauria inspirat certes disposicions legals, ha actuat com “una píndola enverinada” que ha anat “contaminant progressivament el dret ordinari, afeblint l’estat de dret”, hi afegeix l’informe. Per Toubon, l’estat d’urgència “ha contribuït a posar les bases d’un nou ordre jurídic basat en la sospita i en què els drets i les llibertats fonamentals experimenten una certa forma de retrocés”. Aquesta lògica de la seguretat es fa extensiva també als drets dels estrangers, sosté el defensor, que denuncia una política de “criminalització de la immigració”. El ministre de l’Interior francès, Christophe Castaner, va reaccionar a l’informe retraient a Toubon que centri les seves crítiques en el manteniment de l’ordre. Sobre l’ús de bales de goma per part de la policia per reprimir els armilles grogues, Castaner considera que es tracta d’una crítica fora de lloc i en va justificar l’ús al desembre. “Recordeu la violència d’aquelles agressions. No n’invertim la responsabilitat. Els agitadors, els que ataquen, no són les forces de l’ordre”, va afirmar.

La setmana passada, l’alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va instar el govern francès a investigar més exhaustivament les denúncies d’excessos policials contra membres dels armilles grogues.

LA FRASE

L’estat d’urgència [aplicat després dels atacs dels 2015 a París] ha afeblit l’estat de dret
Jacques Toubon
DEFENSOR DELS DRETS FRANCÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires

Armènia i l’imperatiu de la memòria

Barcelona
la crònica

Suport a Sánchez, en família