Política

El ple de Barcelona reprova Mejías per “banalitzar la repressió franquista”

Tots els grups excepte Cs i PPC reconeixen les víctimes de les tortures i condemnen l’atac al faristol instal·lat davant la prefectura a la Via Laietana

El ple de Barcelona ha reprovat aquest divendres la líder del grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament, Carina Mejías, per “banalitzar la repressió franquista” i “confondre la policia franquista amb l’actual” pels seus comentaris després que l’Ajuntament instal·lés un faristol davant la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana per recordar les víctimes de les tortures franquistes.

La moció presentada d’urgència per BComú ha tirat endavant amb el vot a favor de tots els grups, excepte Cs i PPC. El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha acusat Mejías de crear un “clima d’hostilitat” contra el faristol i la líder de Ciutadans ha respost que la moció que la reprova és una “venjança” de Pisarello.

La moció, presentada d’urgència per BComú i transaccionada amb el grup municipal Demòcrata, PSC i ERC, reconeix els ciutadans que van patir “maltractaments, tortures i vexacions” a la prefectura de la Via Laietana, referma la “importància que les institucions públiques preservin la memòria dels abusos” i dona suport a la denúncia presentada per l’Ajuntament contra l’atac al faristol.

El text també lamenta els “discursos polítics que banalitzen els abusos i les tortures comeses durant el franquisme a la prefectura de la Via Laietana i que miren de silenciar-los”. “Aquests discursos són perillosos perquè contribueixen a justificar i banalitzar la violència i la persecució per motius polítics”, apunta.

Finalment, la moció reconeix la tasca dels cossos policials que actuen actualment a la ciutat i insta el govern espanyol a cedir l’edifici, seguint una proposta de no llei presentada per ERC, amb l’objectiu de gestionar-lo com a espai memorial. El text aprovat es dirigirà, entre d’altres, a la delegació del govern espanyol a Catalunya i a la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans