Política

May obre la porta a un segon referèndum

La primera ministra deixa en mans del Parlament la possibilitat d’una nova consulta sobre el ‘Brexit’

El seu pla de retirada, que sotmetrà a votació per quart cop al juny, preveu que els diputats també decideixin sobre la unió duanera

La primera ministra britànica va sorprendre tothom ahir amb la presentació d’una sèrie de concessions per tractar d’atraure el vot de diputats laboristes de cara a la quarta i definitiva votació de l’Acord de Sortida de la Unió Europea (UE) la setmana del 3 de juny. Theresa May va obrir les portes a un nou referèndum si el Parlament aprova el seu acord i si així ho decideix la majoria. “Jo soc contrària a aquesta opció, no crec que sigui el camí a seguir, però admeto que hi ha un sentiment sincer i genuí en aquesta cambra sobre aquest important afer”, va confessar May. El govern inclourà en el projecte de llei de l’acord l’obligació de votar sobre si s’ha de permetre o no un segon referèndum, que s’haurà de celebrar abans que es ratifiqui l’acord. “O sigui que els diputats que vulguin el segon referèndum han de confirmar abans l’acord”, va dir.

May va llançar una oferta de deu punts, entre els quals figura deixar en mans del Parlament la decisió de continuar a la unió duanera, la garantia que es mantindran tots els drets dels treballadors un cop fora de la UE i que no hi haurà canvis en la protecció del medi ambient. Tots aquests eren requisits dels laboristes durant les sis setmanes que van durar les negociacions abans de trencar-se la setmana passada.

May va reconèixer que, tot i el fracàs de les converses, havia pres nota de les preocupacions de l’oposició. Un dels objectius d’aquesta nova oferta és atraure el vot de diputats laboristes. L’acord de May amb la UE ha estat rebutjat tres cops pel Parlament. L’últim cop, per una diferència de 58 vots (en un Parlament de 650 diputats on la majoria està en 326). Hi ha 34 diputats tories euroescèptics que s’hi oposen frontalment. May, per tant, intenta aconseguir el favor d’almenys d’una dotzena de laboristes. L’oferta, però, no va ser ben rebuda pels laboristes. “Sembla una reafirmació de la posició del govern en les negociacions que van fracassar la setmana passada”, va afirmar, contundent, Corbyn. “Tot el que la primera ministra l’anomena nou acord, no és més que el mateix mal acord que ja ha estat rebutjat tres cops.”

En l’oferta d’ahir, May també intentar atraure als seus socis de govern nord-irlandesos del Partit Democràtic Unionista (DUP). Va dir que el govern cercaria acords alternatius per substituir la salvaguarda abans de desembre del 2020 “de tal manera que mai no sigui posada en pràctica”. També es va comprometre que “en el cas que la salvaguarda entri en vigor, el govern garantirà que el Regne Unit quedi alineat amb Irlanda del Nord”. La salvaguarda és el punt més delicat de l’acord, ja que podria crear una frontera física amb la República d’Irlanda. Les concessions de May tampoc no van ser suficients per al DUP. “Els errors fonamentals del projecte de llei de l’acord es mantenen inalterables”, va afirmar Nigel Dodds, vicelíder del DUP. Hi va afegir: “Són un intent de pal·liar a través de la introducció de legislació britànica un mal acord, en lloc de mirar de buscar un bon acord.”

May es va trobar, a més, amb una forta oposició al seu partit. Nombrosos diputats que fins ara li donaven suport van assegurar que l’hi retirarien: “Avui el govern ha passat d’intentar recuperar el control a perdre’l”, va dir l’exlíder del partit, Iain Duncan Smith. “La salvaguarda continua, i entrega a Brussel·les el control del nostre destí”, va lamentar. “Si penseu que el primer referèndum va ser divisiu, prepareu-vos per al segon”, va declarar Johnny Mercer, diputat conservador.

Segons algunes projeccions, el rebuig al seu acord en la votació del juny s’incrementaria de 58 a 150 diputats. O sigui, que la nova oferta no ha agradat a ningú. Fins i tot la campanya People’s Vote, que demana el segon referèndum, va criticar durament May ahir: “Ha tractar d’adornar el mateix vell acord amb suposades noves concessions, però ha acabat admetent que no pot garantir que les pugui complir. Els diputats estan cansats de les ofertes d’una primera ministra que està a punt de dimitir i que serà substituïda probablement per un successor de la línia dura.”

Des de fa setmanes en el Partit Conservador no es parla de les eleccions europees ni de la nova votació del Brexit, sinó de qui serà el successor de May. El principal problema és que ningú no creu que May pugui mantenir les promeses i també que el nou líder, segurament brexiter, les desfarà. Per això creuen que votar a favor del nou acord de May seria votar “a cegues”.

LES FRASES

Soc contrària a aquesta opció [segon referèndum], però admeto que hi ha diputats que la volen
Theresa May
primera ministra britànica
El govern ha passat d’intentar recuperar el control a perdre el control
Iain Duncan Smith
diputat conservador

Crítiques al candidat Johnson

La secretària d’estat de Negocis, Margot James, va criticar ahir Boris Johnson, el gran favorit per succeir Theresa May. En concret, James es va referir a la resposta que va donar el controvertit polític conservador en un acte diplomàtic recent quan li van preguntar com afectaria el Brexit les empreses. “Que es fotin, les empreses”, va dir Johnson. “Persones com ell no haurien d’estar a prop del poder”, va criticar James, que pertany al grup One Nation, que promou el viratge cap al centre del Partit Conservador. Aquest grup està integrat per 60 diputats tories, entre els quals hi ha la ministra Amber Rudd, que també sona per succeir May. Johnson és el preferit del grup radical euroescèptic del partit liderat per Jacob Rees-Mogg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES