Política

Cruz diu que potser no cal demanar un informe al Suprem sobre la suspensió de Romeva

El president del Senat ho condiciona al dictamen dels lletrats

Apunta que potser no s’haurà de votar al ple

El president del Senat, Manuel Cruz, ha afirmat que potser no cal demanar un informe al Tribunal Suprem sobre la possible suspensió del senador pres, Raül Romeva, ja que el reglament de la cambra alta i del Congrés “no és exactament igual”. En una entrevista a Ser Catalunya, Cruz ha explicat que es decidirà si es trasllada la qüestió al tribunal depenent del dictamen dels lletrats de la cambra. Cruz també ha assenyalat que potser no serà necessari sotmetre la suspensió a votació del ple del Senat i ha apuntat que podria passar que la interpretació més clara sigui que no és susceptible de portar a cap votació. “Potser ni tant sols fa falta que vagi a la Mesa, sinó que quedi clar que no procedeix aquesta decisió”, ha afegit.

Cruz ha admès que no hi ha una “atmosfera molt favorable” als consensos que requereix una reforma del Senat, ja que obliga a tocar la Constitució. I ha assenyalat que aquesta és la “principal dificultat”. Tot i així, el president de la cambra alta ha afirmat que hi ha dues dimensions, la legal i la política. Per després afegir que “a vegades la política pot anar per davant de la llei”. Segons Cruz, hi ha coses que es poden fer per transmetre a la ciutadania que el Senat és una cambra realment territorial i ha posat com a exemple que la conferència de presidents autonòmics s’hauria de celebrar al Senat, així com també les reunions sectorials amb les comunitats autònomes que ara es fan a la seu dels ministeris.

D’altra banda, Cruz no veu motius en aquests moments per aplicar el 155 a Catalunya i ha afegit que l’únic que veu són declaracions de consellers o del mateix president de la Generalitat, Quim Torra. “Un pot pensar que una declaració sobre la via eslovena crida l’atenció però és una declaració. Un no pot aplicar el 155 per una declaració”, ha defensat. En aquest context, ha considerat que des del punt de vista legal “no s’aguanta” que hi hagi partits que plantegin un 155 “per si de cas i per sempre”.

El president del Senat s’ha mostrat molt crític amb els diputats de Vox del Congrés que van fer soroll perquè no se sentís el prometatge del càrrec dels diputats presos. “No podria sentir el que estava dient Junqueras, no es podia sentir amb tot el soroll. Això és la negació no ja de la democràcia sinó de la convivència. No és no acceptar sinó ni sentir, em sembla lamentable”, ha censurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona