Política

El Suprem s’avé ara a consultar sobre la immunitat de Junqueras

Demana a les acusacions si ha de preguntar al TJUE quan s’obtenen privilegis d’eurodiputat

La resposta podria arribar després de la sentència per rebel·lió

El Tribunal Suprem s’esmena parcialment a si mateix en la causa d’Oriol Junqueras i els seus drets com a eurodiputat. El tribunal va comunicar ahir que s’avé a presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), com demana la defensa, per preguntar-li “l’abast dels privilegis i la immunitat a la UE” i la seva “incidència en la concessió del permís” sol·licitat per l’exvicepresident, en presó preventiva, per assistir a la Junta Electoral Central (JEC) i complimentar els tràmits per ser eurodiputat. El Suprem li va denegar el permís d’anar a jurar la Constitució, però ara demana a les parts si s’ha de consultar la seva immunitat al tribunal amb seu a Luxemburg.

En la providència d’ahir, el tribunal, presidit per Manuel Marchena, dona tres dies a la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat, Vox i la defensa de Junqueras, exercida pel penalista Andreu van den Eynde, perquè raonin si s’ha de fer la consulta al TJUE i quina ha de ser la pregunta. La fiscalia ja va avançar que no calia la consulta perquè entenia que els privilegis i les immunitats —és a dir, que cal demanar permís del Parlament per investigar o detenir un eurodiputat si no és un delicte flagrant— s’obtenen en el ple de constitució, previst pel pròxim 2 de juliol, o quan el Parlament Europeu està actiu, amb les sessions.

El Suprem va denegar a Junqueras el permís per anar a jurar la Constitució i va argüir que per assumir la condició d’eurodiputat hi ha dues fases: la jura davant la JEC i anar a la constitució de l’Eurocambra, fet —sostenia— que reactiva el risc de fugida perquè “s’ha instal·lat la seu del govern de la República catalana a l’exili” a Brussel·les (Bèlgica), un error del Suprem, perquè la constitució del ple és a Estrasburg (Estat francès).

En la resolució d’ahir, el jutge Marchena deixa ben limitat que la consulta afectaria “la peça de situació personal” de Junqueras, en presó preventiva des del 2 de novembre de 2017, i, per tant, no deixaria en suspens la sentència contra els dotze independentistes catalans, acusats de rebel·lió, sedició, malversació de fons i desobediència, que es preveu per l’octubre. I, si finalment es consulta el TJUE, aquest no donaria cap resposta fins d’aquí a dos mesos, quan podria donar la raó a Junqueras, però com que la sentència ja seria ferma no serviria de res, perquè la condemna d’inhabilitació, a més de la de presó, tothom l’espera.

LA XIFRA

3
dies
tenen la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat, Vox i la defensa de Junqueras per respondre si s’ha d’anar al TJUE.

LA DATA

02.07.19
Es constitueix el ple
de l’Eurocambra i la JEC ja va anunciar les “vacants” de Junqueras, Puigdemont i Comín.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona