Política

El pacte JxCat-PSC dispara totes les alarmes

L’acord que dona la presidència de la Diputació de Barcelona als socialistes coincideix amb una nova trobada dels partits independentistes a Ginebra per parlar d’estratègia

Retrets i tensió en una guerra ja oberta entre els socis de govern

L’ANC i Òmnium retreuen a JxCat i ERC la seves lluites pel poder
Puigdemont s’apunta a revertir tots els pactes amb el PSC

El pacte entre Junts per Catalunya i el PSC, gràcies al quals els socialistes han aconseguit la presidència de la Diputació de Barcelona, malgrat que ERC tingui el mateix nombre de diputats, ha disparat totes les alarmes en els sectors independentistes, que, precisament ahir, es trobaven per tercer cop a Ginebra de manera discreta per tractar l’estratègia. Tot i la confirmació de la reunió per totes tres bandes, es va imposar el mutisme sobre els temes tractats, que, òbviament, van incloure l’enèsim xoc i el més dur entre els socis de govern.

L’acord signat, però, és la mostra més evident de les males relacions que arrosseguen JxCat i ERC, agreujades ara pels pactes municipals. El primer acord de no-agressió s’ha fet miques després de l’encaixada de mans per la Diputació de Barcelona. Els dos partits, socis del govern de la Generalitat, es retreuen el seu acostament al PSC per treure el millor rendiment als municipis per als seus propis partits, però el cert és que aquesta vegada qui ha obtingut el màxim benefici és el PSC amb la cadira de la presidència que ocuparà l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

La gran damnificada ha estat ERC, que es disputava la presidència de la Diputació i negociava el suport dels comuns per fer-ho possible. Segons fonts republicanes, aquest pacte, que també tenia pensat incloure JxCat, estava a punt de tancar-se quan els de Puigdemont els ho han impedit pactant amb el PSC.

“El millor acord”

El secretari d’organització del PDeCAT, David Bonvehí, va insinuar ahir que tots els dirigents de la formació estaven al cas i donaven suport a aquesta iniciativa, que, a parer seu, no ha d’afectar el govern de la Generalitat. De fet, Bonvehí va defensar l’acord amb el pretext que un pacte amb ERC i JxCat no disposava de majoria absoluta i un acord d’aquest tipus podia apel·lar la resta de forces a impedir-ho. “Si haguéssim tingut majoria amb ERC, com a les altres tres diputacions, ens hauríem acordat amb ells, però en no tenir la majoria ens semblava que l’independentisme havia d’estar present” en el govern de la Diputació de Barcelona, va argumentar. “I aquest és el millor acord que hem pogut aconseguir”, hi va afegir. Entre el relat que llança el PDeCAT també apunta al pacte d’ERC amb el PSC i la CUP per arrabassar a Junts per Sant Cugat l’alcaldia d’aquest municipi del Vallès Occidental, feu durant 32 anys de Convergència. Tanmateix, a escala nacional, el partit d’ERC va intentar aturar el pacte santcugatenc i, segons fonts locals, el diputat Lluís Salvador va ser un dels dirigents republicans que va intentar negociar amb l’assemblea local un pacte amb el PSC, sense èxit ateses les condicions que es donaven en aquest municipi.

La lluita pel poder

Junts per Catalunya ha entrat en situació de vulnerabilitat després dels resultats electorals en les eleccions espanyoles i municipals i ha aparegut una nova parella de contrincants, el PSC i ERC, frec a frec. El fet que el PSC ara aconsegueixi la presidència de la Diputació de Barcelona ha estat un cop dur per als republicans, que consideren, a més a més, que “no és comparable” el cas de la Diputació amb el de l’Ajuntament de Sant Cugat. En el primer cas es tracta de la tercera institució més important del país i amb aquest acord en l’àmbit nacional s’ha evitat que la presidència recaigui en una força independentista, un moviment que no ha succeït en la resta de pactes que s’han signat a escala municipal en què eren JxCat i ERC els que es disputaven l’alcaldia.

Però, dins la lluita per l’hegemonia de l’independentisme, JxCat i ERC també es miren de reüll. Les presidències de les diputacions de Tarragona i Lleida, se les ha emportat ERC pels millors resultats electorals, mentre que Girona ha estat per a JxCat. Aquesta situació, la va denunciar la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, a través d’un tuit a les xarxes: “JxCat i ERC estan immersos en una lluita per l’hegemonia electoral i la prioritat és afeblir-se l’un a l’altre. Així és impossible fer un procés d’independència. Som a temps de revertir-ho.”

A través de les xarxes i amb especial interès per part dels dirigents de JxCat, s’animava a revertir la situació però es posava el focus perquè es fes arreu on s’ha pactat amb el PSC, també als municipis de Sant Cugat del Vallès i Figueres, on les alcaldies, però, són independentistes, d’ERC. Així ho reclamaven el dirigent Albert Batet i la diputada Laura Borràs. “Tothom lamenta els pactes però no explica els pactes que es volien fer excloent altres. Els qui estem en contra de pactar amb els del 155 ho estem arreu. Ho faci qui ho faci. Revertim aquests pactes? Tots? Vinga! Som-hi!”, va escriure l’exconsellera. Una petició que també ha estat retuitejada pel president Puigdemont. Molt més crític es va presentar el vicepresident del Parlament, Josep Costa, que també a les xarxes va admetre: “Vaig entrar en política per l’1-O i fa massa temps que sent que m’arrosseguen cap a la renúncia al mandat del referèndum. Crec que la situació exigeix revertir tots els pactes amb el 155, posar fi a les renúncies i tornar a la unitat que va fer possible l’1-O.”

I per afegir més tensió o per desencallar la situació, aquest clima enrarit pel polèmic pacte va coincidir ahir amb una nova reunió a Ginebra de les forces independentistes per tractar l’estratègia a seguir. Encapçalada pels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, aquesta és la tercera reunió d’aquestes característiques que s’han anat celebrant a Ginebra i que ja havia estat convocada amb anterioritat a la nova tempesta política, segons van confirmar diverses fonts. Membres i portaveus d’ERC, JxCat i la CUP hi van assistir però en el moment de tancar l’edició es desconeixia el contingut de la trobada tant pel que fa a l’estratègia a seguir en els pròxims dies com pel que fa als pactes assolits amb el PSC que han reobert ferides ja de manera pública i ostentosa, la qual cosa fa complexa una solució a curt termini i més quan el president Torra intenta negociar una resposta conjunta a la sentència del Suprem. La convocatòria d’eleccions, com a possible sortida a la crisi, no sembla que pugui interessar a JxCat després dels darrers resultats electorals. El botó per convocar-les, però, correspon al president Torra, que des del primer pacte municipal amb els socialistes ja va admetre el seu malestar.

I mentre el líder dels socialistes Miquel Iceta es felicitava per la transversalitat aconseguida i convidada els independentistes a mirar-se al mirall, des de Cs la fletxa es dirigia al socialisme per haver pactat amb qui els “diuen bèsties tarades”.

LES FRASES

Els qui estem en contra de pactar amb els del 155 ho estem arreu. Revertim aquests pactes?
Laura Borràs
diputada de jxcat
Vaig entrar en política per l’1-O i fa massa temps que sent que m’arrosseguen a renunciar-hi
Josep Costa
vicepresident del parlament
JxCat menteix. Estem decebuts i sorpresos, la confiança queda tocada
Sergi Sabrià
Diputat i portaveu d’erc
La base social de l’independentisme no es mereix aquest retorn accelerat a l’autonomisme
Elisenda Paluzie
presidenta anc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia