Política

Enfrontaments entre la policia i manifestants contra el G7 a Baiona

La cimera dels líders de set dels països més industrialitzats del món comença a Biarritz amb un sopar de Treball

La UE es prepara per a una guerra comercial amb els EUA si Trump imposa aranzels al vi francès

Centenars de persones s’han manifestat aquesta tarda pel centre de Baiona contra la cimera del G7, que ha arrencat oficialment aquest dissabte a Biarritz –a pocs quilòmetres– amb un sopar de treball dels líders de França, Alemanya, Canadà, Estats Units, Itàlia, Japó i Regne Unit.

La protesta ha derivat en enfrontaments entre les forces de seguretat franceses, que han desplegat un ampli dispositiu, i els manifestants.

Els xocs en aquesta marxa no autoritzada s’han produït sobretot a partir de les set als voltants del pont del Saint Esprit i en el que es coneix com el Petit Bayonne.

Alguns dels participants han llançat projectils contra la policia, que ha respost amb gasos lacrimògens i amb canons d’aigua, ha explicat a Efe una portaveu de la Subprefectura (delegació del govern). També s’han produït càrregues policials.

La Subprefectura no ha donat de moment dades sobre detencions o possibles ferits, a l’espera que acabi la protesta, que continuava a les dos quarts de nou del vespre.

Entre els assistents hi ha membres d’alguns col·lectius implicats en la “contracimera”, així com alguns “armilles grogues”.

Al migdia s’ha celebrat una altra marxa, aquesta comunicada i autoritzada, entre Hendaia i Irun en la qual han participat entre 9.000 i 15.000 persones, segons les fonts, i que s’ha desenvolupat sense incidents.

El divendres a la tarda hi va haver 17 detencions en uns altercats al voltant del campament de la “contracimera” a la localitat d’Urrugne, al País Basc francès, i quatre policies van resultar ferits lleus.

Centenars d’agents s’han desplegats a Baiona per intentar evitar incidents i fer front a possibles aldarulls. En total, el dispositiu de seguretat francès per al cimera de Biarritz –que acaba el dilluns– està format per 13.200 policies i gendarmes.

La Subprefectura ha establert un perímetre de seguretat a Baiona amb controls d’identitat i escorcolls. Molts comerciants han tancat les seves tendes amb caràcter preventiu per evitar desperfectes.

Un Trump conciliador

La vetllada inaugural de la 45ena cimera del G7 ha estat precedida de reunions bilaterals i preparatòries entre les diferents delegacions per prendre el pols de les respectives posicions sobre qüestions clau com el Brexit, la guerra comercial entre la Xina i els EUA o el pacte nuclear amb l’Iran, que protagonitzen l’agenda dels tres dies de debats.

L’amfitrió de la cimera, el president francès Emmanuel Macron, ha celebrat un dinar de treball amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, i també s’ha vist amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Malgrat les diferències entre els dos països, Macron i Trump han exhibit un esperit conciliador. El president francès ha definit el seu interlocutor com “un convidat molt especial” i Trump s’ha mostrat satisfet de l’ambient que ha trobat. “De moment tot be. El temps es perfecte i tothom s’està entenent molt bé. Espero que aconseguim molt aquest cap de setmana”, ha dit.

Tambors de guerra comercial

No obstant això, aquest divendres Trump va insistir en l’amenaça d’imposar aranzels al vi francès en resposta a l’aprovació per part de França de l’anomenada Taxa GAFA (per les inicials de Google, Apple, Facebook i Amazon), que obliga els gegants tecnològics a pagar un impost del 3 % sobre la facturació del seu negoci digital.

Si Trump acaba aplicant la mesura, la Unió Europea (UE) està preparada per respondre, si bé ha alertat als Estats Units dels greus prejudicis que provocaria una guerra comercial amb els seus aliats.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha llançat avui l’advertència més contundent i ha avisat Washington que Europa no defugirà la confrontació si Trump busca utilitzar els aranzels com a arma política.

“Si els EUA imposen aranzels a França, la UE respondrà de la mateixa manera”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona