Política

opinió

Democràcia pertorbada

Quin és el sistema polític considerat com el més adient? El govern directe del poble com a sobirà en l’esfera política o bé indirectament per mitjà de càrrecs que elegeix lliurement? Vist així, això de la democràcia sembla senzill, votar per decidir entre tots plegats els assumptes de govern de la societat o elegir aquells que decidiran per nosaltres segons un mandat explícit, sense oblidar que la majoria és la que preval però que pot obtenir-se per pactes entre minories. Ho hem complicat una mica i a partir d’aquí podem anar retorçant el concepte “democràcia”. Si li posem adjectius, fins i tot segurament pervertim l’invent. D’exemples no en falten: orgànica, populista, jove, madura, liberal, social, cristiana, parcial, presidencial... Sembla com si cadascú en fes la seva pròpia composició self-service.

La clau potser està en el fet que la democràcia és un ideal al qual tendim però al qual no arribem mai de forma concloent. És una actitud per regir-nos socialment de la millor manera. Semblaria clar que per aquest trànsit cap a la democràcia ideal cal portar una motxilla poc pesant, neta d’apriorismes, tòpics i prejudicis. La llibertat crítica del ciutadà és indispensable perquè el sistema funcioni. Però tenim pertorbacions prou evidents motivades per l’excés de protagonisme de:

• Un estat modern que és omnipresent i amb un pes brutal. Recordem que es queda el 50% dels nostres guanys i el seu aparell, no parlo dels polítics que en són dirigents interins, sinó més aviat de les seves castes finiseculars. Aquest estat ho reglamenta quasi tot i condiciona una part important del nostre ventall decisori.

• Les macroempreses amb dret a tractes asimètrics que juguen a part en el model igualitari de drets i obligacions. A més, poden influir en governs i passar per sobre de l’interès dels seus súbdits. Així, veiem com hi ha bancs rescatats amb diners públics que no es retornaran mai o negocis tan globalitzats que acaben no tributant com la resta de mortals pels seus guanys.

• Un sistema educatiu basat a fer productiu econòmicament l’individu i no a fer-lo un agent actiu en tots els ordres de la societat.

• La política de clientelisme actual que, a cop de sondejos, arracona la defensa dels valors, només busca el poder pel poder i cau sovint en la corruptela.

Potser hi ha altres noses, l’important és detectar-les, compartir-les i ser actiu en la seva erradicació. En democràcia això vol dir participar i no quedar-se al marge. Una societat justa només es pot entendre a partir de la plena implicació dels seus membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ