Política

Els comuns demanen a Sánchez “un acord d’estabilitat i progressista” que eviti les eleccions

El portaveu Joan Mena es nega a “llençar la tovallola”

Insta el PSOE a ser “responsable”

Catalunya en Comú insisteix en un acord entre PSOE i Unides Podem que eviti la repetició electoral. El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha demanat al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, un “acord d’estabilitat i progressista”, a dos dies que el rei Felip VI culmini la ronda de consultes amb els partits. Mena, que es nega a “llençar la tovallola”, ha instat els socialistes a ser “responsables”. El Consell Nacional dels comuns va decidir aquest diumenge per unanimitat que l’objectiu principal d’Unides Podem i les seves confluències ha de ser evitar unes noves eleccions a Espanya: “Queden 48 hores de responsabilitat”, ha dit Mena a Sánchez.

Mena ha recordat a Sánchez els crits de “amb Rivera no” la nit electoral de la victòria del PSOE, en referència al líder de Cs, així com l’acord a Andalusia entre el partit taronja, el PP i Vox, malgrat la victòria dels socialistes: “Demanem una reflexió a Sánchez, i que recordi què va passar a Andalusia”. Preguntat si els comuns s’obririen a no entrar al govern espanyol per tal d’evitar eleccions, Mena s’ha limitat a dir que és el PSOE qui hauria de fer primer una proposta que pugui satisfer Unides Podem.

Mena manté que una repetició electoral seria una “irresponsabilitat” de Sánchez. A més, el coordinador dels comuns ha reclamat al president espanyol en funcions que no descarti “altres vies” d’entesa -sense concretar-ne cap- amb l’objectiu d’evitar uns nous comicis.

En cas de repetició electoral, Mena sosté que CatComú mantindria l’acord d’estratègia amb Unides Podem, tancant la porta així a un possible pacte amb l’exnúmero dos de Podem, Íñigo Errejón -en cas que aquest es presentés a les eleccions. Aquest dilluns precisament Errejón, ara líder de Más Madrid, ha proposat que PSOE i Unides Podem salvin la investidura sense una coalició, i continuïn parlant després.

Reforma del codi penal

D’altra banda, Mena ha tornat a insistir en la reforma del codi penal espanyol per evitar que hi hagi “presos polítics”, i que els líders independentistes tancats surtin dels centres penitenciaris. Sobre si aquesta proposta inclou la petició d’amnistia, Mena tan sols ha reiterat que els presos han de recuperar la “normalitat” i la “vida política al carrer”.

Finalment, CatComú ha anunciat que s’ha adherit a la vaga mundial del clima del 27-S. Mena ha instat el Govern de Quim Torra a abandonar les “declaracions buides i simbòliques” sobre aquest tema, i a aportar recursos per a fer “polítiques valentes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.