Política

Torrent avisa el govern espanyol que els recursos al TC no resoldran el “conflicte polític”

El president del Parlament defensa que a la cambra catalana “s’hi ha de poder parlar de tot” i avisa que no censurarà els diputats

El republicà adverteix que la sentència de l’1-O “marcarà els límits de l’exercici dels drets bàsics a tot l’Estat”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha retret al govern espanyol que impugni les resolucions de la cambra catalana davant el Tribunal Constitucional (TC) i l’ha advertit que així no resoldrà el conflicte “de naturalesa política” obert amb Catalunya. Torrent ha defensat que a la cambra catalana “s’hi ha de poder parlar de tot” i no només d’allò que agradi al govern espanyol.

Diàleg i més diàleg. Aquesta és la fórmula que Torrent ha recomanat al president de l’executiu, Pedro Sánchez, després de conèixer que el Consell de Ministres vol la suspensió dels punts de la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP sobre l’autodeterminació i la reprovació del rei Felip VI que van aprovar el passat 25 de juliol. La portaveu del govern espanyol en funcions, la ministra Isabel Celáa, ha justificat la mesura perquè, a parer de la Moncloa, aquests textos incompleixen diverses sentències del TC que ja s’havien declarat inconstitucionals.

Torrent ha aconsellat al líder socialista que es dediqui a “fer política” en comptes d’anar als tribunals i presenti “una proposta de resolució democràtica al conflicte”. Segons el president del Parlament, la cambra que presideix no pot censurar la lliure expressió dels diputats. “Seria com dir que censurem els ciutadans i no es pot censurar cap tema que preocupi la ciutadania”, ha apuntat.

Pel republicà, Sánchez ha de negociar i dialogar, ja que per més repressió que hi hagi al Parlament “això no canviarà la realitat de dos milions de persones que van votar l’1-O”. Si el president espanyol té una proposta per a Catalunya, ha dit el president, “que la posi sobre la taula i la discutirem al costat de la nostra”.

Malgrat l’anunci dels recursos que el govern espanyol ha fet aquest migdia i les conseqüències legals que pugui tenir per a ell, Torrent ha assegurat que no està preocupat. Sobre un possible desacatament a les sentències, Torrent ha deixat clar que la mesa que presideix “no farà de Tribunal Constitucional en petit”. “No censurarem la lliure expressió dels diputats”, ha avisat. “A mi el que em toca és defensar la llibertat d’expressió de tothom”, ha sentenciat.

D’altra banda, el màxim responsable de la cambra ha alertat que la sentència del judici a l’1-O que ha de sortir en els propers dies “marcarà els límits de l’exercici dels drets bàsics a tot l’Estat”. “Aquesta situació no només afecta l’independentisme. Avui som nosaltres però demà pot afectar els sindicalistes o les feministes. I no ho podem permetre”, ha reivindicat.

Torrent ha fet una crida “al conjunt dels demòcrates que no volen la repressió” perquè valorin si la unitat de l’Estat passa per davant de la vulneració dels drets fonamentals. “La sentència ens posarà a tots davant el mirall”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX