Política

política

segon debat d'investidura

Homs ofereix el seu suport a Sánchez si accepta un referèndum a Catalunya

El portaveu del PDC al Congrés acusa Rajoy de ser el responsable del “caos” actual i l'avisa que no té majoria ni per ser investit ni per a un govern estable

Anuncia que la seva formació presentarà demà una querella criminal contra Jorge Fernández Díaz

El portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ha estès la mà al PSOE perquè hi pugui un govern de canvi a l'Estat, sempre que accepti el referèndum que demanen els catalans. El diputat sobiranista ha reiterat el seu no al president dels govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a qui ha acusat de ser el responsable de l'actual situació de bloqueig polític.

En la seva intervenció en el debat d'investidura del candidat del PP que se celebra aquest dimecres al Congrés, Homs ha assegurat al líder socialista, Pedro Sánchez, que al seu grup estan “disposats a un canvi de veritat i que hi pugui haver un govern a Espanya”. Ara bé, li ha recordat que, tal com ja li van dir al mes de març, “sense assumir la qüestió catalana no hi haurà govern”.

“Si vostè considera la qüestió del referèndum, que demana un 80% dels catalans, nosaltres ens asseurem amb vostè”, ha garantit.

“Per ara continuarem tenint un govern en funcions que ni fa ni deixa fer”, ha lamentat.

Homs ha acusat el PP de ser “el principal responsable” de la situació de “caos” i bloqueig polític.

Segons ell, els populars s'han acabat convertint en víctima de la seva pròpia actitud d'agressivitat amb les formacions que no pensen com ells i d'“haver trencat tants ponts”. “Aquesta setmana quedaran devorats per vostès mateixos”, ha etzibat.

A més, ha explicat a Rajoy que en un sistema parlamentari “quedar primer” no equival a guanyar. “Guanyar és pode fer govern, li ho dic per experiència”, ha precisat Homs.

En quest sentit, ha assegurat que el líder popular no només té el problema de la investidura sinó que a més “no té majoria per a un govern fort, estable i durador”. “És impossible”, ha reblat.

El diputat de l'antiga Convergència ha denunciat que el pacte entre el PP i C's és un intent de reformar “de facto la Constitució per la porta del darrere” en sentit recentralitzador.

A més, suposa un “atac al català amb el trilingüisme, quan Catalunya és on hi ha millor coneixement de l'anglès amb la immersió lingüística”. “No ho toqui això, li ho demano”, ha alertat.

El candidat del PP a la reelecció com a president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha replicat al diputat català que no hi ha cap “reforma constitucional per la porta del darrere” ni “recentralització” i ha defensat que la proposta d'ensenyament trilingüe pactada amb C's.

Rajoy ha lamentat que Homs s'hagi queixat d'“agressivitat i abús de poder”. “No és just, és molt més greu el que defensen alguns com vostès”, ha opinat. Segons ell, el que és injust és “liquidar la nació espanyola, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols és injust, dur, i antidemocràtic per il·legal”.

El popular ha advertit que una alternativa de govern que incorpori el dret a decidir dels catalans seria la “pitjor opció per a Espanya” i “suposaria una perill per al futur del país.”

Querella contra Fernández Díaz

Francesc Homs ha aprofitat la seva intervenció al debat d'investidura per anunciar que el PDC presentarà demà una querella criminal contra el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, tal com el partit. ja havia anunciat la setmana passada.

Homs ha preguntat a Rajoy si tenia coneixement del contingut de les converses entre el seu ministre i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, en las que suposadament buscaven proves per relacionar dirigents independentistes amb casos de corrupció.

El diputat sobiranista a preguntat al candidat a la presidència si coneixia les converses i si és “conscient de la gravetat” dels fets, ja que es tracta d'un assumpte que revelaria “l'ús d'aparells de l'Estat per perseguir” càrrecs polítics per mitjà, presumptament, de l'“amenaça i l'extorsió”.

Segons el portaveu demòcrata la gravació demostra el menyspreu per les institucions catalanes per part del ministre i les pràctiques “d'extorsió” que pretenien aplicar per combatre el procés sobiranista.

“No escaparà a donar explicacions per la conversa”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona
guerra a europa

Rússia llança un nou atac massiu contra el sistema energètic ucraïnès

barcelona
Política

Mor Kim Ki Nam, el mestre de la propaganda de Corea del Nord

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES