Política

Brasil

El Senat brasiler destitueix Dilma Rousseff

La decisió confirma que Michel Temer continuarà ocupant el càrrec fins al 2019

La Cambra Alta manté els drets polítics a la dirigent del PT

El Senat brasiler ha culminat aquest dimecres el procés polític obert contra Dilma Roussef, amb la seva destitució com a presidenta del país. La decisió suposa que el seu antic vicepresident, Michel Temer, continuarà ocupant el càrrec fins a l'1 de gener de 2019.

La destitució de Rousseff ha estat aprovada per 61 vots a favor i 20 en contra i posa fi a més d'una dècada de govern de l'esquerrà Partit dels Treballadors (PT).

El procés d'impeachment va començar el passat desembre al Parlament després que la dirigent del PT fos acusada de maquillar els comptes públics. Avui Rousseff ha estat declarada “culpable” d'un “crim de responsabilitat” en què va incórrer quan va ordenar un augment de la despesa pública en plena campanya per a la seva reelecció, el 2014, sense la necessària autorització del Congrés.

Rousseff , que ha qualificat de “cop d'Estat” el judici polític per apartar-la del poder, va sostenir dilluns en el seu al·legat final que és innocent i que l'impeachment és fruit d'una “venjança política” dels qui no han guanyat a les urnes..

Per contra, no hi ha hagut prou consens per inhabilitar la president destituïda. En la votació, 42 senadors s'han inclinat per inhabilitar Rousseff, 36 en contra i 3 s'han abstingut, de manera que no s'ha assolit la majoria qualificada de dos terços (54 vots) necessària per retirar-li els dretes polítics.

El fins ara president interí, Michel Temer, assumirà ara de manera indefinida les regnes del país Sud-americà, amb la possibilitat a l'horitzó que es convoquin eleccions anticipades, només dos anys després de la reelecció de Rousseff.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia