Política

política

segon debat d'investidura

ERC i el PDC reiteren l'oferta a Sánchez a canvi de decidir

“Si ens fiquen a la presó, els catalans cívicament ens en trauran”, adverteix Tardà a Rajoy

El cap de files de l'antiga CDC alerta que no hi haurà govern a Espanya sense abordar la qüestió catalana

Pensant més enllà de la investidura fallida de Rajoy i en l'oportunitat, encara que sigui minsa, que tindrà Pedro Sánchez de tornar a intentar bastir una majoria que el faci president, els partits independentistes van reiterar ahir en seu parlamentària la seva oferta de suport al líder del PSOE, Pedro Sánchez, sempre que garanteixi la celebració d'un referèndum. El portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, va retreure al PSOE que ja estaria governant fa mesos si hagués accedit al dret a decidir dels catalans i hauria enterrat el govern popular i el seu “escolanet” de Ciutadans, Albert Rivera, com van fer les esquerres amb l'aznarisme.

El cap de files del Partit Demòcrata Català (PDC, l'antiga Convergència), Francesc Homs, va apel·lar des del grup mixt a la voluntat de Sánchez, però també del PSOE, d'intentar formar una alternativa als 170 diputats del PP, C's i Coalició Canària que no eludeixi la carpeta catalana. “Sense assumir la qüestió catalana no hi haurà govern, ni ara ni després”, va augurar Homs. “En quin moment a part de ser els senyors del no faran una proposta per a Catalunya?”, va preguntar a Rajoy.

Un desencadenat Tardà, en to de comiat, dialogant i conciliador però alhora contundent, va alertar que el procés no s'aturarà, que culminarà amb un referèndum unilateral d'independència o amb un referèndum sobre la Constitució catalana. “No els tenim por”, va advertir al PP, Ciutadans i el Tribunal Constitucional. “Si ens fiquen a la presó, els ciutadans de Catalunya, cívicament ens en trauran”, va sentenciar. “Si anul·len les institucions catalanes, la majoria del poble català no es rendirà i sabrà trobar les fórmules de protesta en l'exercici de la resistència cívica, pacífica i ghandiana”, va afegir-hi. El de Cornellà aconseguia treure de polleguera Rajoy, a qui va acusar d'estar ja instal·lat “en l'escenari de la repressió” i de “practicar el nacionalconstitucionalisme” amb falsedats. “Abans eren els canons, ara és el TC”, va rematar.

“Després d'escoltar-lo, he de fer esforços per mantenir la tranquil·litat i la calma”, va reconèixer el candidat a president. Rajoy va retreure a Tardà que no hi ha més democràcia que la que li convé i que no respectar l'estat de dret és “tornar a la selva”. També va acusar els independentistes d'intentar “liquidar” la sobirania espanyola i de pretendre parlar en nom de tots els catalans. “La liquidació de la nació i de la igualtat entre els espanyols és molt més antidemocràtic, per il·legal, que defensar la Constitució”, va argumentar.

Els aplaudiments al discurs rutilant de Tardà arribaven també de Pablo Iglesias. No en va el republicà va agrair la fraternitat dels qui a la resta de l'Estat defensen el dret a decidir dels catalans i va instar els ciutadans de les Illes i del País Valencià a exercir el seu. Per acabar, va desitjar l'adveniment de la tercera república.

Querella al ministre

El PDC presentarà avui una querella criminal contra el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per haver conspirat contra dirigents independentistes amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau. Homs va reclamar a Rajoy si estava al corrent de “la utilització de l'extorsió i l'amenaça”, en referència a les presumptes pressions espanyoles a directius de Banca Privada d'Andorra perquè revelessin dades de les famílies de Pujol, Mas i Junqueras.

LES FRASES

No ens sentirem plenament lliures fins que el País Valencià i les Illes exerceixin el seu dret a decidir
Joan Tardà
Esquerra Republicana
Si [Sánchez] inclou el referèndum, estarem disposats a seure per negociar un nou govern de canvi
Francesc Homs
Partit Demòcrata Català
No es pot governar sense preveure la possibilitat de discutir com es configuren els pobles d'Espanya
Xavier Domènech
En Comú Podem
Per a vostè, l'estat de dret no existeix. Anem a la selva, senyor Tardà?
Mariano Rajoy
Candidat a president espanyol

Domènech a Rivera: “Roma no paga traïdors”

Xavier Domènech va recomanar al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que, en cas d'unes terceres eleccions, es cuidi de protegir l'esquena després del pacte amb el PP, que preveu la supressió de la immersió lingüística. “Roma no paga traïdors”, li va recordar, davant d'una altra eventual davallada del partit taronja. “No pot ser que el seu missatge de regeneració sigui donar el govern al PP”, un partit “que no es pot blanquejar per molt bo que sigui el seu Dixan”, va criticar el cap de files d'En Comú Podem. D'altra banda, també va fer una defensa tancada del dret a decidir i va reivindicar, igual que ERC i el PDC, la viabilitat d'un referèndum. “No es pot governar sense tenir en compte la representació i el crit que va suposar el 20-D, i sense tenir en compte la llibertat i la possibilitat de discutir com es configuren els pobles d'Espanya”. Domènech va recitar Salvador Espriu per tancar el discurs: “Mai podrem ser si no som lliures.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia