Política

Política

Segon debat d'investidura

Sánchez no preveu que els crítics forcin l'abstenció

La direcció socialista està convençuda que un futur comitè federal no canviarà el no i descarta avalar un candidat alternatiu a Rajoy

El líder del PP s'enfronta avui al segon rebuig del Congrés

No és un rebuig tàctic, és un no “ideològic i moral molt ferm”. Amb aquesta posició, l'equip de Pedro Sánchez insistia ahir que res no el farà canviar de parer. Ni tan sols la possibilitat –remota– que el PP oferís el cap de Mariano Rajoy i proposés un altre candidat conservador a la investidura. El secretari general està disposat a aguantar totes les pressions. També les internes. I, de fet, està convençut que el sector crític no forçaria un canvi de posició cap a l'abstenció encara que en un futur comitè federal del PSOE s'obrís el debat sobre què s'ha de fer davant d'una nova sessió d'investidura que s'hauria de celebrar abans que conclogui l'octubre. Perquè, en aquest context, també es descarta que Sánchez faci el pas per buscar una alternativa amb el benentès que només acceptaria repetir l'intent d'aglutinar els vots de Podem i C's, tal i com reclamava ahir Miquel Iceta. Ni Pablo Iglesias ni Albert Rivera hi tenen cap interès.

Ara per ara, els moviments del sector crític del PSOE procliu a deixar que governi el PP continua mut. Pocs han gosat explicitar-ho, i alguns dels que han sortit a parlar en les darreres hores, com és el cas del president manxec Emiliano García-Page, tampoc no han deixat clara quina és la seva veritable posició, més enllà d'insistir que no s'ha de témer el debat intern. Des d'Andalusia, tampoc no van ser més concloents. El portaveu parlamentari Mariano Jiménez es va limitar a assenyalar que la responsabilitat d'evitar unes terceres eleccions “és de tots”. A partir d'aquesta reflexió, no va presentar cap alternativa a Sánchez.

No es precipitaran

A banda, la dissidència interna –tot i estar liderada per barons influents, com ara Susana Díaz– no sembla que tingui ara prou interès per precipitar una convocatòria del màxim òrgan dels socialistes amb aquest únic ordre del dia: una possible abstenció si Rajoy ho torna a intentar. És per això que la direcció de Sánchez no preveu que hi hagi cap comitè federal fins després que el 25 de setembre hagin votat els bascos i els gallecs. Aquestes cites electorals, si més no, es consideren cabdals per trobar el desllorigador que impedeixi els nous comicis. I sí que seran un punt d'inflexió per avaluar si continua vigent la resolució del desembre passat que establia un no al PP i a forjar una alternativa que requerís el vot dels partits independentistes.

Mentrestant, el Congrés viurà avui la darrera sessió d'investidura de Rajoy amb una segona votació per la qual no es necessita majoria absoluta, només més vots a favor que en contra. Tot i així, el candidat no aconseguirà superar els 170 suports de dimecres passat, mentre que els seus opositors en sumen 180.

LA FRASE

No veig que els dirigents del PSOE permetin que l'home dels SMS a Bárcenas sigui president
Antonio Hernando
portaveu del psoe

Els vots del PNB, “ni ara ni mai”

El PNB està en el punt de mira de la política espanyola pel fet que, després del 25-S, pot quedar en una situació feble a Euskadi i necessiti el rescat de les forces estatals per continuar governant. Així, davant la tesi generalitzada que tot pot canviar després d'aquesta cita electoral, el portaveu de la formació basca, Aitor Esteban, va voler tallar el debat assegurant que el seu grup no votarà a favor del PP “ni ara ni després de les eleccions”. Matisava, això sí, que només seria possible si Rajoy fes un gir radical en les seves polítiques i la seva actitud envers Euskadi. Malgrat que des del PSOE s'interpreta que aquest posició del PNB forma part de la campanya, des del PP tampoc veuen gens factible una entesa a mig termini amb els bascos si mantenen les seves “exigències” en matèria sobiranista. I, en tot cas, C's també amenaça amb abandonar l'acord si hi ha un apropament entre els conservadors i el PNB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona