Política

Procés sobiranista

El Parlament es defensa de la suspensió del full de ruta

La mesa aprova per unanimitat les al·legacions per l'actuació del TC contra les conclusions de la comissió del Procés Constituent

La CUP acusa JxSí de donar legitimitat al Constitucional

Per unanimitat, la mesa del Parlament va aprovar ahir les al·legacions al Tribunal Constitucional per la suspensió de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent. El PSC i Ciutadans compartien amb JxSí la necessitat procedimental que la cambra defensés els actes propis, tot i que discrepaven del contingut. Només el PP i la CUP, amb veu però sense vot a la mesa i per raons oposades, van discrepar de la defensa dels lletrats de la iniciativa de la cambra.

El que per als socialistes catalans era un valor (l'assumpció indirecta que el màxim òrgan del Parlament accepti l'“autoritat” del TC), es va convertir en el nucli de les crítiques de la CUP per submissió. Segons la formació anticapitalista, JxSí incomplia el mandat de la resolució del 9-N amb què es va obrir el mandat, i que sentenciava que el procés i el Parlament no se supeditarien a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol.

En espera que la cambra faci públic, avui, el document presentat al TC, Joan Josep Nuet, secretari tercer de la mesa, va avançar que els arguments se centraran en la falta de claredat sobre l'anul·lació de la comissió del Procés Constituent, que li permetia, per tant, funcionar; i en el fet que el Parlament té dret a prendre la iniciativa en un estat amb divisió de poders, com a poder legislatiu no supeditat als altres. “Preservar el dret del Parlament és un acte molt important”, va argumentar Nuet, de Catalunya Sí que es Pot (CSQP).

C's considera “lògica” la presentació d'al·legacions. “Dins d'un procediment judicial és normal i legítim”, va esgrimir José María Espejo-Saavedra. El vicepresident segon de la mesa, tanmateix, sosté que la cambra va incomplir la interlocutòria de l'alt tribunal. De fet, en l'informe personal que va presentar al TC després la notificació posterior a la votació a requeriment del tribunal, Espejo-Saavedra va acusar Carme Forcadell d'usar un artifici per evitar que la mesa es pronunciés sobre les conclusions. El PSC també creu que l'aprovació contravenia les indicacions del TC, i així ho va explicitar David Pérez, secretari segon.

El PP va qüestionar els arguments jurídics de les al·legacions perquè, segons diu, no se sustenten vista la voluntat de contravenir el TC. “És agafar el rave per les fulles”, va criticar Santi Rodríguez. Amb la reunió de la mesa d'ahir, el Parlament reprenia un període de sessions decisiu per al procés.

LA FRASE

Sempre es fa per defensar els actes propis del Parlament
Lluís Corominas
VICEPRESIDENT PRIMER DE LA MESA DEL PARLAMENT

“La suspensió no tindrà efectes”

A.CASTELLÓ

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va explicar ahir al Punt Avui Televisió que la suspensió de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent “no tindrà efectes pràctics” en el full de ruta, però que amb vista a la comunitat internacional, on caldrà jugar la partida, cal esgotar totes les vies. Mundó va reconèixer que les al·legacions presentades per la mesa tindran poc recorregut perquè “els tribunals i institucions espanyols sempre fallaran en contra de Catalunya”.

Sobre el mecanisme unilateral d'exercici democràtic, bé sigui un RUI o un altre a consensuar per validar el procés, va remarcar que “cal que se'ns reconegui com a Estat a l'exterior”, d'acord amb l'objectiu, i “només el que volen els partits”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona