Política

tribunals

procés sobiranista

Estat d'alerta judicial

La fiscal general de l'Estat anuncia que activarà la via penal contra el procés si es continua desobeint el TC

Assegura que determinats usos de la llibertat “poden posar en perill la democràcia”

No hi haurà cap més treva. La fiscalia general de l'Estat té a punt tota l'artilleria si els artífexs del procés persisteixen en la desobediència al Tribunal Constitucional. Invocant precisament la sentència del desembre del 2015 –dictada per aquest òrgan i per la qual s'anul·lava la desconnexió aprovada pel Parlament i s'adverteix de la possibilitat d'actuar contra Carme Forcadell–, Consuelo Madrigal alertava que la fiscalia activarà la via penal, “si fos el cas”, adduint que “en una concepció democràtica del poder no hi ha més legitimitat que la fundada en la Constitució”. I la seva defensa assegurava que la portaran a terme fins a les darreres conseqüències.

A les vigílies de l'11-S i durant l'acte d'obertura de l'any judicial que es va fer ahir al Tribunal Suprem, presidit pel rei Felip VI, la fiscal general de l'Estat va dedicar un dur al·legat contra “el desafiament de l'estat de dret i el menysteniment de l'ordre constitucional” que es planteja “des de sectors independentistes”. Així, davant la determinació del Parlament d'avançar en el procés, Madrigal va carregar contra determinats “discursos polítics i publicitaris que invoquen la llibertat. Alguns la invoquen per proposar l'incompliment de les lleis i la desatenció de les llibertats, que són l'essència mateixa de la democràcia”. Tot plegat la va portar a concloure que “determinats usos de la llibertat poden posar en perill la democràcia”.

Lloances al TC

Durant la seva intervenció, la fiscal general va insistir a desqualificar l'acció de les institucions catalanes i els missatges de les formacions independentistes assegurant que “no és la llibertat el que allibera els ciutadans, sinó la llei”. I a partir d'aquí va referir-se a la doctrina del TC, a través d'una sentència que el tribunal es disposa a executar, i per la qual el Parlament recentment ha presentat un plec d'al·legacions després que l'alt tribunal hagi advertit de les conseqüències de no complir-la. La fiscal general ahir no només va aplaudir les tesis, sinó que va garantir que actuarà en la mateixa línia de duresa quan arribi el moment.

Madrigal va substituir Eduardo Torres-Dulce el gener del 2015, després que l'anterior responsable de la fiscalia espanyola presentés la dimissió per les seves desavinences –no reconegudes públicament– amb el govern de Mariano Rajoy. El detonant va ser, precisament, el fet que se'l forcés a presentar una querella contra Artur Mas i altres membres del govern pel 9-N.

ERC i PDC no van passar per alt “la gravetat del seu missatge” i ahir mateix les dues formacions van anunciar que exigiran la compareixença immediata de la fiscal general a la comissió de Justícia del Congrés.

Durant el mateix acte, el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, també es va referir al procés i, si bé no va emprar la mateixa vehemència que la fiscal, va subratllar que les institucions encarregades de vetllar per la legalitat no han de tenir “cap temor” a l'hora d'afrontar “aquestes dificultats”, i advertia que preservar la Constitució és la manera més “eficaç de combatre les amenaces constants que pretenen menystenir els nostres drets com a ciutadans lliures i iguals”. Lesmes, si més no, va centrar bona part del seu discurs a defensar la independència dels jutges davant les acusacions que actuen al dictat dels interessos polítics.

El govern no va tardar a reaccionar a les declaracions de la fiscal general de l'Estat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va criticar, en una entrevista a Onda Cero, que la fiscal faci aquest tipus de declaracions que, el govern català considera “polítiques”. “Parla qui no ha de parlar i qui ha de parlar calla”, va comentar amb referència al govern de l'Estat i la seva falta de diàleg sobre el procés sobiranista.

En la mateixa línia, la portaveu del govern, Neus Munté, replicava els discursos pronunciats al matí i reblava: “Ens sobta que es negui la politització de la justícia i es facin declaracions cent per cent polítiques.”

LES FRASES

En una concepció democràtica del poder, no hi ha més legitimitat que la de la Constitució
Consuelo Madrigal
fiscal general de l'estat
Les institucions de l'Estat no han de mostrar cap temor a l'hora d'afrontar les dificultats
Carlos Lesmes
president del cgpj

Contra la tramitació de la llei de la hisenda catalana

A.ballbona

La mesa del Parlament va admetre a tràmit la proposició de llei per crear la futura agència tributària catalana, un fet que va tenir l'oposició de C's, el PSC i el PP. En concret, s'engega la tramitació de la proposició de llei del codi tributari i dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l'administració tributària de la Generalitat.

C's va argumentar el seu rebuig a aquesta tramitació advertint que pot vulnerar els dictàmens del Tribunal Constitucional (TC), arran de l'anul·lació de la resolució independentista del 9-N. En qualsevol cas, la tramitació tira endavant perquè la mesa entén que en aquest punt encara no s'entra a valorar res del contingut de la futura llei.

C's ho va aprofitar per avançar ahir que no participaria en la ponència que ha de redactar aquesta llei. “No participarem en una ponència l'únic objectiu de la qual és crear una hisenda catalana pròpia en contra de la legislació” i més enllà de les competències de la Generalitat, va assegurar el portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa. També va avisar Junts pel Sí i la CUP que “farà valer” la llei –amb impugnacions al Consell de Garanties Estatutàries i al TC– si el text no s'ajusta a l'ordenament jurídic i a les resolucions del Constitucional.

La mesa de la cambra també va admetre a tràmit la petició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de sotmetre's a la qüestió de confiança el 28 de setembre que ve, a més del projecte de llei de ports i transports en aigües marítimes i continentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia