Política

El govern gravarà els mediadors de pisos turístics

Prepara una reforma de la taxa turística, que durà al pressupost del 2017, per millorar l'eficiència i adaptar-se a les noves formes d'economia col·laborativa

També gravarà les radiacions nuclears

El govern reformarà l'impost sobre les estades en establiments turístics perquè gravi també noves formes d'allotjament i d'economia col·laborativa, que han tingut un gran auge els últims anys però no són a la norma actual, com la intermediació per al lloguer de pisos turístics. La taxa, segons ha pogut saber El Punt Avui, passarà a gravar, així, l'activitat de les plataformes on-line de comercialització d'allotjaments –la més coneguda és Airbnb, però també n'hi ha altres com Homeaway, Niumba i Bemate– que s'encarreguen de posar en contacte propietaris de pisos i visitants. Segons dades anunciades just ahir per AirBnb, aquest estiu ha gestionat l'allotjament de 2,2 milions de turistes a l'Estat, un 73% més que el 2015, un milió i mig dels quals van ser estrangers, i Barcelona va ser entre les ciutats més sol·licitades.

La mesura, que s'inclourà en el projecte de la llei d'acompanyament del pressupost del 2017 que el govern pretén aprovar a l'octubre per iniciar el tràmit parlamentari, s'emmarca en una reforma en profunditat de l'anomenada taxa turística per adaptar-se a una realitat que ha evolucionat molt en poc temps, per la qual cosa necessita una avaluació i posada al dia per corregir els punts febles detectats arran de l'experiència adquirida en els últims quatre anys. La taxa, creada el març del 2012, s'aplica des d'aquell novembre. Els canvis pretenen millorar substancialment l'operativa recaptatòria i fer més eficient l'impost, i així introduiran mesures com la col·laboració d'agents en la gestió i liquidació del tribut, i la disposició d'informació per facilitar el control i evitar el frau. Tècnics del Departament d'Economia i Hisenda acaben de tancar ara amb els d'Empresa i Coneixement les tarifes a aplicar, així que encara no hi ha previsions d'ingressos, tot i que es confia augmentar els 43,5 milions recaptats el 2015.

El projecte de llei d'acompanyament presentat per al 2016, que no va superar el debat a la totalitat, ja preveia petits canvis en la taxa (com una avaluació més rígida dels punts d'inici i final de l'estada dels creuers per augmentar-ne la recaptació), però no una reforma d'aquest nivell, que el govern justifica per la necessitat de compensar les externalitats negatives de l'activitat turística i ajudar a fer-la més sostenible. A més, constata que la taxa no ha perjudicat la demanda i creu que té una àmplia acceptació social.

Impost a les radiacions

Aquesta no serà l'única figura que es modificarà en el projecte de llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic per al 2017. Tal com havia avançat, el govern no volia renunciar a cobrar un impost a les centrals nuclears que revertís en bona part en el territori, i després que l'anterior que en gravava la producció elèctrica fos anul·lat a l'abril pel TC, ara en crearà un altre amb una base imposable nova. En concret, les radiacions, mesurades en becquerels, que emeten les centrals, segons un esborrany que ja ha tancat, i segons el qual calcula aconseguir uns nous ingressos d'uns 45 milions el 2017. En aquest cas, es té el convenciment que l'objecte és totalment diferent i qualsevol intent d'impugnació al TC no prosperarà.

La mateixa llei, a més, incorporarà la reforma de l'impost sobre grans establiments comercials, que esdevindrà un tribut ambiental que gravarà la mobilitat induïda, d'acord amb la normativa europea en matèria de competència. Es preveuen recaptar uns 15 milions el 2017.

Busquen fórmules per als dipòsits

El govern veu més complicat, en canvi, trobar una drecera per tornar a aplicar un impost propi sobre els dipòsits bancaris, després que el mateix TC anul·lés, el maig del 2015, el que s'havia creat perquè era incompatible amb el que va crear l'Estat poc després, que ara permet recaptar uns 60 milions a l'any a la Generalitat, molt menys dels 690 que s'estima que calcularia aplicant el tribut propi. Hi ha una comissió d'estudi interna formada al departament, però de moment no ha trobat encara el desllorigador per trobar una altra base imposable. En canvi, l'impost sobre els habitatges buits, que es troba en suspensió cautelar al TC, sí que serà inclòs a l'esborrany del pressupost. Això sí, en el del 2016 tot just preveia recaptar uns 14 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona