Política

Lesmes nega la politització de la justícia

El president del TS replica a Homs que els jutges actuen amb independència, també els del Suprem

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va sortir ahir en defensa de la independència dels jutges després de les acusacions llançades pel cap de files del PDC al Congrés, Francesc Homs. “És el deure de tots els jutges actuar amb independència i, per descomptat, també en el cas dels magistrats del Suprem, va afirmar després de l'inici d'unes jornades de portes obertes. Lesmes va assegurar que no volia “polemitzar” amb ningú després que Homs va denunciar que la sentència condemnatòria per la seva participació com a exconseller de la Presidència en el 9-N ja estava dictada, en una denúncia més de la politització que, al seu criteri, afecta el sistema judicial espanyol. Tanmateix, el president del Suprem, on es cursa la instrucció d'Homs, va assegurar que el tribunal actua amb “absoluta independència” i que això, de fet, és un deure “constitucional, legal i ètic” dels magistrats.

Homs va tornar a comparar ahir la justícia espanyola actual amb la franquista, atès que llavors “un ja sabia la sentència que li queia abans que hi hagués un judici”. D'aquesta manera responia a la hipòtesi que acabi sent inhabilitat com a conseqüència de la seva implicació en el procés participatiu del 9-N. “Han dictat sentència abans que es faci el judici i això és una evidència que el meu judici és polític”, va denunciar. Homs també va acusar el PP de no tenir cultura democràtica ni de l'estat de dret. Per Homs, els processos judicials oberts pel 9-N –en espera que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau siguin jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya– interpel·len tots els demòcrates i no només els independentistes. “Qui no ho vegi n'està sent còmplice”, va sentenciar. Tots els partits sobiranistes, incloent-hi ICV, EUiA, Podem i Barcelona en Comú, van fer pinya amb Homs abans que anés a declarar dilluns davant del Suprem.

LA FRASE

És el deure de tots els jutges actuar amb independència i, per descomptat, també en el cas [...] del Suprem
Carlos Lesmes
PRESIDENT DEL TRIBUNAL SUPREM

Otegi no descarta penes de presó

Arnaldo Otegi, portaveu d'EH Bildu, no dubta que el govern espanyol farà el que calgui per aturar el procés sobiranista, incloent-hi l'adopció de mesures penals que incloguin penes de presó. En una entrevista a RAC1, Otegi va lamentar que tot valgui per mantenir la unitat d'Espanya i va carregar contra l'obligació de Francesc Homs de declarar davant del Suprem i contra la notificació del Tribunal Constitucional rebuda per la presidenta del Parlament per haver permès la votació del ple de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.