Política

política

El Consell aprova l'avantprojecte que protegirà l'Horta

La Llei ressalta la figura dels agricultors i agricultores com a elements centrals del sistema com a portadors de la cultura agrària tradicional

El Consell ha aprovat l'avantprojecte de Llei de l'Horta de València, que té com a objectius principals la preservació, conservació activa i recuperació de l'horta com un espai estratègic, emblemàtic i identitari per a tots els valencians. Així, es reconeixen els acreditats valors territorials, ambientals, culturals i històrics, a més, de la producció agrícola de proximitat que genera i, en ser un espai lliure metropolità, també permet limitar els creixements urbanístics amb pautes sostenibles per a actuar com un vertader “green belt”.

El text indica que l'Horta constitueix “un dels paisatges agraris més valuosos i singulars del món i es troba amenaçat de desaparició per la pressió de l'activitat urbanística, les infraestructures de mobilitat i l'abandó de l'activitat agrària”. Cal recordar que la pressió urbanística ha transformat en sòl urbà més d'un 30% de l'horta en els últims 25 anys i l'abandó de les terres arriba a percentatges pròxims al 20% de l'horta històrica.

Per això, aquesta llei pretén arreplegar l'esperit del dictamen de l'any 2000 del Consell Valencià de Cultura sobre la conservació de l'Horta i de la Iniciativa Legislativa Popular que va suscitar gran consens en 2004. De fet, l'esperit del text no és un altre que la preservació d'aquest sistema productiu, territorial, ambiental i cultural integrat perquè l'actual govern valencià no vol protegir l'Horta des d'una visió “museística i petrificada sinó configurar un espai viu i sostenible des de la triple dimensió econòmica, ambiental i social”, segons ha reiterat en diverses ocasions en la roda de premsa la consellera de Territori i Habitatge, M.José Salvador.

Instruments d'ordenació

Per a això, la llei, que es desenvolupa en 47 articles enquadrats en vuit capítols, una disposició addicional, dues transitòries i dos finals, dotarà de tres instruments d'ordenació i gestió que hauran de donar compliment a aquests objectius.

Això es farà a través de l'aprovació del Pla d'Acció Territorial (PTA), que ja està en exposició pública, i un Ens Gestor de l'Horta, així com un Pla de Gestió del Desenvolupament Agrari. Pel que fa a l'Ens Gestor, estarà format per la Generalitat, la Diputació de València, ajuntaments de l'Horta, el Tribunal de les Aigües, la Reial Séquia de Montcada i representants d'associacions agràries i conservacionistes per a fomentar l'activitat agrària i garantir una horta viva i productiva.

L'ens gestionarà els fons destinats als agricultors, la creació de marques de qualitat dels productes agrícoles, així com el disseny de xarxes de comercialització dels productes, la visualització de l'horta i la sensibilització ciutadana.

Tècniques urbanístiques

A més, el text també regula diverses tècniques urbanístiques com el sector i l'enclavament per a garantir la recuperació de l'horta i la regulació de sòls agrícoles infrautilitzats, amb la finalitat de dinamitzar el mercat de sòl a favor dels autèntics professionals que conreen l'horta de València.

A través d'aquests instruments es pretén gestionar la recuperació dels espais d'horta degradats, permetent la rehabilitació d'edificacions en mal estat i uns mínims creixements de vora urbana per a millorar la integració de l'horta amb la ciutat.

D'igual manera, es regulen els instruments d'intervenció sobre els sòls agrícoles abandonats per a facilitar el seu cultiu mitjançant solucions de mediació entre els propietaris i els agricultors professionals que tinguen interès en el seu cultiu.

Determinacions

D'altra banda, la Llei, al marge de la formulació del Pla Territorial, també realitza algunes determinacions per a definir amb precisió els usos i activitats que estan permeses en aquest àmbit. Entre aquestes determinacions, destaquen, entre unes altres, la de no permetre noves requalificacions de sòl que afecten a la infraestructura verda de l'horta. Per a açò, la Llei, entenent l'horta com un espai lliure metropolità, fomentarà la visualització de l'horta, limitarà els creixements urbanístics dels seus municipis, configurant aquesta zona com un espai viu i sostenible des de la triple dimensió econòmica, paisatgística-ambiental i soci

L'ús global agrari predominant admetrà de manera sostenible la implantació d'usos terciaris complementaris per a la seua dinamització econòmica tals com a xicotets restaurants i instal·lacions de turisme rural. A més, es considerarà l'Horta com un espai verd i els municipis de l'Horta podran eximir parcialment el compliment de l'estàndard de zona verda protegint totalment la seua horta i invertint en projectes d'ús públic sostenible.

Les infraestructures hauran de respectar la fragmentació de l'horta i seran permeables al pas de persones i fauna, al mateix temps que es prohibeix el traçat d'infraestructures elèctriques aèries en l'horta.

L'agricultor, element central

L'avantprojecte de llei ressalta la figura dels agricultors i agricultores com a element central del sistema de l'Horta de València per entendre que són portadors de la cultura agrària tradicional.

També inclouen com a elements consubstancials de l'horta, el Tribunal de les Aigües, la Real Sèquia de Montcada, el patrimoni ambiental, hidràulic, etnològic i arquitectònic, les xarxes de camins històrics, el parcel·lari, el sòl d'elevada productivitat i l'activitat agrària. En aquest sentit, la llei estableix que tots els poders públics té el deure establir mesures que impedisquen la degradació d'aquest patrimoni col·lectiu de tots els valencians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat