Política

El boicot elèctric, descartat

No preveuen un bloqueig en el subministrament en cas d'independència perquè suposaria riscos per a la xarxa i les nuclears catalanes

Avisen de la necessitat de crear reguladors per al correcte funcionament del sistema

Un hipotètic boicot al sistema energètic català és possible però gens probable, segons els experts reunits dijous pel Col·legi d'Economistes de Catalunya en una conferència titulada Independència i sector energètic. Segons ells, tècnicament es pot tallar la connexió elèctrica que uneix Catalunya i altres territoris, però fer-ho “desequilibraria el sistema” espanyol.

“Ningú s'atreviria a fer-ho per una qüestió de seguretat nuclear”, afegia la directora de l'Institut Català d'Energia (Icaen), Assumpta Farran, ja que podria posar en risc les centrals catalanes amb conseqüències catastròfiques per a tota la península. A més, les empreses subministradores d'electricitat són companyies privades que “no voldrien deixar de vendre”.

Els participants en l'acte van coincidir que una Catalunya independent no tindria “cap problema” de subministrament elèctric, ja que disposa de prou generadors d'energia i, fins i tot, de recursos que ara mateix no s'estan utilitzant del tot, com el gas natural. De fet, el professor d'energia de la Universitat de Girona Joan Vila afirmava que si Catalunya depengués únicament de la seva pròpia energia “ens estalviaríem mil euros l'any” per la diferència amb la capacitat del conjunt de l'Estat. La pega: Catalunya no té recursos i, per tant, ha de comprar els combustibles a fora, per la qual cosa l'energia “serà tan cara com decideixin vendre'ns-la”.

El debat també va abordar la transició de l'energia nuclear –que suposa encara una gran porció del pastís de la generació elèctrica a Catalunya– cap a les renovables,
ja que ara mateix no hi ha les instal·lacions suficients per suplir les plantes d'Ascó i Vandellòs i la generació per combustibles fòssils és pràcticament nul·la a Catalunya. Una solució temporal seria el gas natural, malgrat les emissions i el preu més elevat. En qualsevol cas, els ponents van insistir a crear organismes reguladors catalans en matèria energètica, un reclam que fins i tot ha arribat a fer un expresident de la Societat Nuclear Espanyola, José María Martínez-Val, que va assegurar a l'abril que la independència comportaria sortir
d'organismes internacionals sobre energia atòmica i això impediria aconseguir combustible per fer funcionar les plantes nuclears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia