Política

Rabell proposa que Podem porti el debat de política general

El president del grup de Catalunya Sí que es Pot reacciona a la crisi oberta oferint als liles la veu en les lleis de desconnexió

Fachin aturaria la consulta si hi hagués acord

El president de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), l'independent Lluís Rabell, reaccionava ahir amb celeritat a l'amenaça llançada pel diputat del grup i secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, de consultar a les bases una possible marxa del grup si ICV manté la negativa a acceptar canvis de portaveus.

Rabell enviava ahir una carta als diputats en què proposa que Podem assumeixi la veu de CSQP en el debat de política general i en els de les lleis de desconnexió mentre que ell tindria la veu cantant en la qüestió de confiança a Puigdemont de la setmana vinent, i el portaveu del grup, Joan Coscubiela (ICV), seria l'encarregat de la negociació i el debat pressupostari com tenia previst. Rabell també plantejaria una distribució plural de les compareixences que el grup farà davant dels mitjans de comunicació al voltant d'aquests debats principals. És la fórmula d'urgència feta pública per Rabell per reconduir la crisi oberta al si del grup, que ha tensat molt les relacions entre diputats de Podem i ICV. La proposta de Rabell dóna una resposta concreta a les demandes de Podem de disposar de més veu dins del grup tenint en compte que ell mateix renunciaria a liderar el debat de política general que li correspondria, però en canvi no preveu la substitució de Coscubiela per l'economista Àngels Martínez (Podem) en la negociació i el debat del pressupost amb el govern. Rabell proposa reunir dilluns la coordinadora política de CSQP per intentar arribar a un acord que aturi la crisi entre els socis.

Ara caldrà veure com reacciona Podem, que avui reunirà els trenta-cinc membres del consell ciutadà, en principi per estudiar la resposta al que Fachin ha qualificat de negativa d'ICV a acceptar un repartiment de les veus. En el seu article de dijous al digital Crític, Fachin assenyalva que acabarien sent les bases les que decidirien com respondre, donant a entendre que això incloïa la sortida del grup. Ahir, però, des de Podem es treia importància a l'amenaça i es deixava clar que s'estudiarà la proposta de Rabell i que no hi haurà consulta si s'arriba a un acord.

LA FRASE

Caldrà organitzar de manera plural les compareixences davant dels mitjans en els debats centrals
Lluís Rabell
president del grup de Catalunya sí que es pot

Fachin celebra l'oferta d'ICV i sintonitza amb EUiA

Fachin, que ahir no va aclarir gens ni els termes ni el possible calendari d'una consulta a les bases en una entrevista a Catalunya Ràdio, va tornar a demanar des d'aquesta emissora a ICV que accepti la pluralitat de veus que hi ha dins del grup parlamentari tal com sol·licitava dijous en el seu article i va celebrar que els ecosocialistes s'obrin al diàleg. El secretari general de Podem, que tampoc va revelar cap discrepància ideològica, estratègica o tàctica amb els seus socis, va indicar en l'entrevista que “l'organització i la manera de fer les coses és profundament política” en relació amb el repartiment de funcions i a la visibilitat pública dels diversos partits de la coalició. Fachin, que va revelar que tenia bona sintonia amb EUiA, va dir que avui CSQP no té cap motiu per donar un vot de confiança al president Puigdemont dijous vinent, però va defensar el diàleg amb el govern amb vista al pròxim pressupost sense apriorismes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia